Het eeuwenoude drankje kombucha is een gefermenteerde, licht bruisende thee. Deze natuurlijke frisdrank zou volgens sommigen supergezond zijn. Of je nu fan bent van dit gefermenteerde drankje of niet: dit wil je weten over kombucha.
Een gezonde frisdrank
Kombucha bestaat uit thee die gaat fermenteren door er suiker en kombucha-zwam aan toe te voegen. Deze zwam wordt ook wel SCOBY genoemd, dat staat voor symbiotic culture of bacteria and yeast. Deze zwam is een gelei-achtige substantie die bestaat uit bacteriën en gisten. Dat klinkt misschien niet heel fris. Maar vergeet niet dat de meest lekkere producten (denk aan yoghurt en zuurdesembrood) ook worden gemaakt met behulp van bacteriën en gisten. Tijdens het fermentatieproces verandert de smaak van de drank en ontstaan er nieuwe bacteriën, vitaminen en mineralen die ervoor zorgen dat de drank gaat bruisen en qua smaak en geur aan appelcider doet denken. Een geheel natuurlijk én gezond drankje dus!
Kombucha en je darmflora
Gefermenteerde producten zoals zuurkool, yoghurt, olijven en karnemelk zijn fijn voor je gezondheid. Micro-organismen in gefermenteerde voeding helpen namelijk om je darmflora gezond te houden. Maar geldt dat ook voor kombucha? Hoewel de gefermenteerde thee veel levende gisten en bacteriën bevat is er geen bewijs over de mogelijke gezondheidsvoordelen van kombucha.
Kant-en-klaar versus zelfgemaakt
De gezondste kombucha? Die maak je zelf. De versies uit de supermarkt bevatten vaak meer suiker, vruchtensappen en andere toevoegingen dan het traditionele kombucha-recept. Ook wordt kant-en-klare kombucha vaak gepasteuriseerd om de houdbaarheid te verlengen. Handig, maar hierdoor bevatten deze drankjes veel minder levende bacteriën. En laat dat nu net zijn waar dit drankje om bekend staat. Zelf maken dus!
Fermenteren kun je leren, en wel zo:
Laat dit ingewikkelde fermentatieproces je niet ontmoedigen, kombucha kun je zelf maken! Dit heb je nodig: theezakjes, 200 gram suiker en een stukje kombuchazwam (te koop in natuurwinkels).
Aan de slag: Zet een halve liter thee van drie theezakjes. Laat de suiker hierin oplossen en voeg vervolgens 1500 milliliter koud water toe en giet dit in een glazen pot. Voeg het stukje zwam toe en dek de pot af met een kaasdoek of een theedoek. Vervolgens moet de kombucha 7 tot 14 dagen fermenteren. Tussen de 7e en 14e dag kun je de kombucha gaan proeven. Smaakt de gefermenteerde thee naar wens? Giet de drank dan over via een zeef in een goed afsluitbare fles. En klaar is je zelfgemaakte kombucha!
Variatietip: voeg ook andere smaakmakers toe zoals gember, rozenwater of vlierbloesem.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.