Ga terug
–+ servings

[geen intro] Gravad lax met bietensalade

Voorbereidingstijd 48 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur 33 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Voor de gravad lax:

  • 2 rode bieten ongekookt
  • 8 takjes takjes dille
  • 1 el citroenrasp
  • 4 jeneverbeskorrels
  • 6 peperkorrels
  • 3 el zout
  • 400 gram zalm

Voor de bietensalade:

  • 4 bieten diverse kleuren
  • 1 citroen
  • 1 teen knoflook
  • 4 el rodewijnazijn
  • peper en zout naar smaak
  • 8 takjes dille
  • 4 takjes peterselie

Extra nodig:

  • plasticfolie

Instructies
 

Gravad Lax:

  • Pureer twee bieten met dille, citroenrasp, jeneverbessen en peperkorrels tot een fijn mengsel.
  • Roer het zout erdoor.
  • Leg de zalm met de huid op een stuk plasticfolie.
  • Verdeel het bietenmengsel erover.
  • Wikkel de zalm strak in het folie.
  • Laat minimaal 48 uur in de koelkast marineren.
  • Let op, er gaat een fikse hoeveelheid zout in de marinade.
  • Dit eet je niet allemaal op, maar spoel je naderhand af.

Bietensalade:

  • Kook de overige bietjes in veertig minuten gaar.
  • Laat ze in het vocht afkoelen, pel ze en snijd ze in kleine blokjes.
  • Vermeng het citroensap met de rodewijnazijn.
  • Pers de knoflook en roer die door de dressing.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Snijd de dille en peterselie grof.
  • Haal de zalm uit het folie.
  • Wrijf het mengsel van de zalm en spoel de vis goed met water af.
  • Dep voorzichtig droog.
  • Snijd de zalm in dunne plakken en verdeel samen met de bietensalade over de borden.
  • Strooi er de grofgesneden dille en peterselie over.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!