Breng in een pan de linzen met 300 ml water en wat zout aan de kook en kook ze in 8 minuten gaar. Laat ze zonder deksel uitdampen en afkoelen.
Pureer de linzen in de keukenmachine en doe de puree over in een kom. Voeg volkorenmeel, gist, een snufje zout, 75 ml water en 1 eetlepel olijfolie toe. Meng alles tot een samenhangend deeg. Kneed het deeg door tot het soepel wordt. Laat het deeg in de kom afgedekt met plasticfolie op een warme plaats 30 minuten rijzen.
Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak de plakken portobello al omscheppend beetgaar en lichtbruin. Strooi er zout en versgemalen peper over en besprenkel met citroensap. Laat het vocht verdampen. Meng in een kom de stukjes tomaat met tomatenpuree, 1 eetlepel oregano en wat zout en peper.
Verwarm de oven voor op 220 °C. Verdeel het deeg in 4 gelijke porties en rol deze op een met bloem bestoven werkvlak uit tot dunne ovale lappen. Leg de deeglappen op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met het tomatenmengsel. Verdeel de portobello, blokjes halloumi en 1 eetlepel oregano erover en besprenkel met nog wat olijfolie.
Bak de pizza’s in de oven (in twee keer) in 15-20 minuten knapperig bruin en gaar. Verdeel uit de oven de rucola erover. Lekker met een groene salade.