Kook de kikkererwten in een pan met 900 ml kokend water en wat zout in 18-20 minuten goed gaar.
Verwarm intussen 3 eetlepels olijfolie in een hapjespan en bak de ui, rode peper en aubergine al omscheppend 2-3 minuten op zacht vuur. Voeg 2 eetlepels citroensap, rozijnen, kappertjes, tomatensap en wat zout en peper toe en laat 10 minuten sudderen tot het een lekkere saus wordt. Voeg zo nodig een scheut water toe.
Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak op zacht vuur 4 spiegeleieren.
Giet de kikkererwten af, maar vang het vocht op. Pureer de warme kikkererwten in de keukenmachine met de tahin, komijn, versgemalen zwarte peper, wat zout, 1-2 eetlepels citroensap, 2-3 eetlepels olijfolie en een scheut kookvocht tot een gladde pasta.
Schep de warme hummus in wijde kommen en schep de aubergine in het midden. Leg hierop een spiegelei en strooi er wat paprikapoeder over. Lekker met zelfgebakken pitabrood en blaadjes van mini-romainesla.