Peperdure paranoten en prijzige pistache. Noten zijn duur. En biologische noten spannen de kroon. Maar weet jij ook waarom? Dat je voor biologisch eten iets meer betaalt, weten we. Maar twee keer zo veel… Dat is bij noten vaak wel het geval. Hoe zit dat? En zijn ze eigenlijk te duur? We vroegen het drie deskundigen.
Een handje pistachenoten als snack, walnoten door de kwark, pijnboompitten door de spaghetti of paranoten door de salade. Smullen! Dat ze gezond zijn, hoeven we ook niet uit te leggen. IJzer, vitamines, gezonde vetten… Toch verdwijnen ze niet heel vaak in onze winkelwagen. En dat is zonde!
5x daarom zijn noten duur
Het mag duidelijk zijn: het is tijd voor wat meer kennis over de noot. Want de prijs, die zou je niet moeten tegenhouden om (biologische) noten te kopen. Echt niet.
Arbeidsintensief werk: Voordat de noten in onze monden verdwijnen, is er al van alles mee gebeurd. Barbara Niemans van de Nederlandse Zuidvruchten Vereniging: “Noten staan voor arbeidsintensief werk. Ze zijn bijvoorbeeld gekraakt, geroosterd, gezouten en eventueel is het vlies eraf gehaald.”
Kleine opbrengst: “De opbrengst per hectare is niet heel groot, bijvoorbeeld in vergelijking met peulvruchten”, legt natuurvoedingsdiëtist Henny de Lint uit. Bovendien kan door weersomstandigheden een oogst kleiner of groter uitpakken dan het jaar ervoor.
Moeilijk te bewaren: “Noten moeten gekoeld worden bewaard en dat maakt ze bederfelijker.”
In een land hier ver vandaan: Noten komen vaak van ver. Door transport wordt de prijs ook opgeschroefd.
De productie kan niet worden opgevoerd: “Een boom is pas na vier tot zes jaar ‘productierijp’. Dat heeft als gevolg dat je niet, zoals in een fabriek wel het geval is, de productie kan opvoeren. Hierdoor voldoet het aanbod soms niet aan de vraag”, vertelt Niemans.
Consumptie in herkomstlanden stijgt enorm: Ingrid Duifhuizen van Terrasana: “In landen als China en India worden steeds meer noten gegeten. Hierdoor zijn er minder noten over voor export naar Europa.”
Biologisch versus regulier
Goed, de noot is dus duur om verschillende redenen. Waarom is de biologische versie dan nog duurder? Niemans: “Biologische notentelers gebruiken geen bestrijdingsmiddelen bij de teelt. Dit betekent dat de opbrengst per boom of hectare beduidend minder is. Een biologische boer (en de rest van de hele keten) moet aan allerlei voorwaarden en controles voldoen, die uiteindelijk betaald moeten worden. Bovendien zijn de hoeveelheden kleiner, dus de kosten per kilo liggen (nog) hoger.” Duifhuizen beaamt dat de opbrengst lager is en dat de biologische teelt nog arbeidsintensiever is dan de reguliere teelt. “Er worden ook vaker controles en analyses gemaakt van de kwaliteit van de noten.”
Hup, in de winkelwagen!
Noten zijn lekker én gezond. Die prijs moeten we dus maar op de koop toenemen. En de redenen tonen aan dat noten eigenlijk helemaal niet zo duur zijn. Gooi dus af en toe een bakje walnoten of amandelen in de winkelwagen of breng op de markt een bezoekje aan de notenkraam.
Wist je dat amandelen en noten ideaal zijn om onderweg mee te nemen als snack? Meer inspiratie voor een gezonde snack voor onderweg lees je hier.