Diabetes moet je zelf een plek in je leven geven. Maar jouw diabetes heeft ook een grote impact op je partner. En andersom. Hoe je geliefde met jouw ziekte omgaat, heeft grote invloed op hoe jij in het leven staat. Wat moet je partner weten over diabetes?
Het is niet vanzelfsprekend dat je hetzelfde over diabetes denkt als je geliefde. Op zich geen probleem, maar dat wordt het wel als dit stress veroorzaakt binnen je relatie. Voel je je niet begrepen door je partner, denkt hij of zij anders over je diabetes, dan veroorzaakt dat vaak hogere bloedsuikerwaarden. Uit onderzoek van NIVEL (Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg) bleek dat mannelijke partners meer invloed lijken te hebben op hoe hun vrouwen met diabetes omgaan. De invloed van vrouwelijke levenspartners op hun mannen met diabetes lijkt kleiner.
Wat weet je partner over jouw diabetes?
Hoe jullie samen omgaan met diabetes, bepaalt mede hoe tevreden je bent over jullie relatie. Mensen met diabetes zijn bijvoorbeeld meer tevreden als hun partner meer vertrouwen in hen heeft, als die je het gevoel geeft dat je de diabetes goed onder controle hebt.
Hierbij is het wel belangrijk dat je partner ook voldoende weet over diabetes. Hoe minder kennis, hoe minder hij of zij kan inschatten of je goed met je ziekte omgaat. Dit zal de tevredenheid over je relatie niet ten goede komen.
Dit is een punt van aandacht, want in het onderzoek zegt meer dan de helft van de partners dat zij van de behandelaars geen informatie hebben gekregen over diabetes. Vaak krijgen alleen de patiënten zelf voorlichting.
Seks en diabetes
Niet iedereen brengt seks makkelijk ter sprake, maar diabetes kan veel invloed hebben op je liefdesleven. Net als met sporten, moet je ook bij seks leren hoe die lichaamsinspanning van invloed is op je suikerspiegel. Een hypo tijdens het vrijen is niet fijn.
Nog vervelender zijn de problemen die kunnen ontstaan door de diabetes. Zo krijgen veel mannen met diabetes erectieproblemen. Dat komt door een combinatie van neuropathie (minder gevoelige zenuwen) en vernauwde bloedvaatjes. Naar schatting heeft de helft van de mannen met diabetes te maken met impotentie.
Bij vrouwen kan de vagina droger en daardoor pijnlijker of minder gevoelig worden. Ook is de kans op ontstekingen aan de geslachtsdelen groter. Door de hoge bloedsuiker wordt de urine zoeter, bacteriën en schimmels voelen zich hierin thuis en dat vergroot de kans op infecties.
Als je partner diabetes heeft: praat!
Tips voor een relatie waarbinnen diabetes jullie geluk niet in de weg hoeft te staan:
- Communiceer! Niet alleen over de boodschappen, je huis en vakantie, maar ook over diabetes. Als je goed vertelt wat je nodig hebt, kun je ook goed geholpen worden.
- Wees alert dat je partner je niet gaat zien als patiënt. Maak dit bespreekbaar.
- Hoe moeilijk ook, wees open over problemen die wat lastiger zijn om over te praten, zoals seksuele problemen. Wordt dat een obstakel in je relatie? Schroom dan niet om dit met je arts of diabetesverpleegkundige te bespreken. Deze problemen komen namelijk heel veel voor.
- Zorg dat jullie beiden voldoende weten over diabetes. Veel mensen met diabetes en hun levenspartners vinden dat de huidige voorlichting te eenzijdig is, te medisch-technisch. Zij zouden graag meer aandacht willen voor hun persoonlijke behoeften, iedereen ervaart diabetes immers anders.
- Gaat je partner mee naar de controles bij je arts of diabetesverpleegkundige? Het is de vraag of je dat zelf prettig vindt, maar het kan wel tot nieuwe inzichten leiden. En tot meer begrip voor elkaar. Vaak zitten partners met vragen en zorgen, willen meer weten over de ziekte en hebben specifieke vragen over hoe zij hun partner met diabetes het beste kunnen ondersteunen.