Tompouce, alcohol, borrelnootjes en bitterballen. Lekker? Ja! Gezond? Niet echt. Wij geven vijf lekkere en voedzame recepten die het goed doen op elk feestje. Tijdens feestdagen als Koningsdag en het EK scoren ze extra goed. Waarom? De hapjes zijn oranje!
1. Smoothie met sinaasappel
Frisdrank en alcohol maken plaats voor deze tropische, oranje smoothie. Een lekkere dorstlesser!
Benodigdheden:
- halve ananas
- 2 sinaasappels
- 500 ml kokosnootwater
- 1 mango
Schil het fruit en snijd het in kleine stukjes. Stop het vervolgens in de blender of (slow)juicer. Tip: Heb je nog wat sap over? Maak hier dan ijsblokjes van. Voor extra pit hak je een Spaanse peper fijn en verdeel je dit over de blokjes.
2. Oranje balletjes met kokos
Als je van worteltaart houdt, dan vind je deze snack ook om over naar huis te schrijven. En hij is zo klaar, omdat je hem niet hoeft te bakken.
Benodigdheden:
- 160 gram wortels
- 40 gram walnoten
- 30 gram rauwe cashewnoten (te koop bij natuur- en notenwinkels)
- 30 gram dadels
- 1 theelepel geraspte gemberwortel
- sinaasappelrasp
- kokosrasp
Schil en was de wortels en snijd ze in grove stukken. Maal het fijn in een keukenmachine en zet het vervolgens apart. Maal dan de walnoten en de cashewnoten fijn en voeg de dadelstukjes toe. Meng dit mengsel daarna met de wortels. Vorm 12-15 balletjes en rol ze door de geraspte kokos. Zet het in de koelkast voor minimaal een uur.
3. Pittige worteldip
Lekker om een (volkoren) pitabroodje in te dippen. Dit recept is vrij van gluten en suiker.
Benodigdheden:
- 500 gram oranje wortels
- zout
- 1,5 theelepel knoflookolie
- 3 eetlepels komijn
- 2 theelepels gemalen koriander
- 1,5 eetlepel citroenrasp
- 7 eetlepels olijfolie (extra vierge)
- zwarte peper
- halve eetlepel sambal oelek
- 6 (volkoren) pitabroodjes
Maak de wortels schoon en snijd ze in stukjes. Stop ze in een pan met weinig water en kook het in ongeveer tien minuten gaar. Stop de wortels in een keukenmachine en voeg knoflook, 1 theelepel sambal, 2 theelepels komijn en 1 theelepel koriander toe, pureer het vervolgens. Voeg beetje bij beetje citroensap en olijfolie toe tot er een smeuïge puree ontstaat. Meng in een kommetje de rest van sambal, komijn, koriander en olijfolie. Bestrijk de pitabroodjes met de knoflookolie en snijd ze in puntjes. Gril de broodjes in twee minuten goudbruin. Ook lekker met een beetje veldsla en olijven.
4. Glutenvrije tompouce
Op Koningsdag, Bevrijdingsdag of wanneer het Nederlandse voetbalelftal speelt, smult het hele land van één lekkere snack: een knaloranje tompouce. Zoals we al zeiden is een tompouce – door de romige vulling en hoeveelheid suiker niet erg gezond, maar je kunt ‘m ook zelf maken (een een tikkeltje gezonder). Heb je een glutenallergie? Ook dán kun je genieten van deze Hollandse lekkernij. Met dit eenvoudige recept maak jij namelijk een glutenvrije tompouce.
5. Knaloranje ijsjes
Wij eisen ijs! IJs is altijd lekker en als die oranje is, dan is het helemaal jummie. Ook fijn: het is zo gepiept. Daar maak je vrienden mee tijdens een voetbalwedstrijd.
Benodigdheden:
- 4 perssinaasappels
- 1 banaan
- 1/2 limoen
- Blender en ijsvormpjes
Pers de sinaasappels en limoen uit en giet het sap in een blender. Pel de banaan en stop die ook in de blender. Mix goed en giet het sap dan in de ijsvormpjes. Zet de vormpjes minimaal vijf uur in de vriezer, totdat het sap helemaal bevroren is. Houd de vormpjes onder warm stromend water en je kunt de ijsjes eten. Tip: Je kunt de banaan ook vervangen voor yoghurt; dan krijg je gezonde split ijsjes.
6. Zoete aardappelfrietjes
Ook gezond én lekker zijn de oranje zoete aardappelfrietjes. In dit artikel kom je erachter hoe je de perfecte zoete aardappelfriet maakt en serveert.
7. Geroosterde kikkererwten
Het zijn dan misschien geen borrelnootjes, maar deze snack komt zeker in de buurt!
Benodigheden:
- 400 gram kikkererwten in blik
- Halve eetlepel cajunkruiden
- 1 eetlepel milde olijfolie
Verwarm de oven op 200 graden. Doe de kikkererwten in een vergiet en spoel af onder koud stromend water. Laat uitlekken en dep droog met keukenpapier. Meng de kikkererwten met de cajunkruiden, olijfolie en eventueel zout. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster in de oven in ongeveer 30 minuten goudbruin en knapperig. Schep af en toe om. Neem uit de oven en laat afkoelen.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.