Je start met een zachte perzikhuid, de eerste rimpels komen op je dertigste en in de overgang hebben vele vrouwen last van een droge huid. Van baby tot granny: je huid gaat door allerlei fases. In welke huidfase zit jij? Wat gebeurt er ? En hoe houd je ondanks alles toch een mooie huid?
Tijdens elke fase van je leven verandert je huid mee. Hormonen beïnvloeden dat proces enorm. Ze sturen lichamelijke processen aan, zoals stemming, emoties, gedrag, suikerspiegel, stofwisseling en die hebben allemaal invloed op je huid. Ook je levensstijl, wat je eet, hoe je beweegt en hoeveel je slaapt, kan die hormoonbalans flink verstoren. Daarom zetten we de hele levensloop van je huid op een rij, van puber tot zestig plusser.
Puber: acne huid mild verzorgen
Van ons tiende tot achttiende levensjaar zit je in de puberfase. De huid is jong, elastisch en herstelt snel. Door de grote hormonale schommelingen verandert de huid dan ook drastisch. Meer talg, betekent meer ontstekingen, puistjes en mee-eters. Milde verzorging is tijdens deze periode extra belangrijk. Maak je huid twee keer per dag schoon zonder alcohol, want dit kan juist irritaties veroorzaken. En: knijp puistjes en mee-eters niet uit.
Na de puberteit = cellulitis
Zo’n tachtig procent van de vrouwen krijgt na de puberteit last van cellulitis, ook wel bekend als sinaasappelhuid. Bloed circuleert slechter waardoor haarvaatjes samen worden gedrukt en het natuurlijke proces van vetafvoer stopt. Afhankelijk van de dikte van je huid, erfelijkheid en verdeling van lichaamsvet, heb je cellulitis. Ook medicijnen die de hormoonhuishouding beïnvloeden, kunnen (mede) de oorzaak zijn van je sinaasappelhuid. Dé oplossing tegen cellulitis bestaat niet, maar regelmatig bewegen en de huid masseren heeft wel zin.
Twintiger? Puistjes zijn passé
Dit worden ook wel de gloriejaren van de huid genoemd. Puistjes zijn vaak passé en de huid toont fris, is elastisch en veerkrachtig. Hoewel kraaienpootjes en rimpels nog jaren duren, is het goed om je huid te beschermen tegen de zon en te hydrateren.
Eerste rimpels op je dertigste
De huid van dertigers is kwetsbaarder en wordt langzaam dunner. Omdat huidcellen hun elasticiteit verliezen, vertonen zich de eerste lachlijntjes, kraaienpootjes en lichte rimpels op het voorhoofd. Nog puitjes of een vette huid? Een schommelende hormoonspiegel kan de oorzaak zijn. Geef je huid extra verzorging met een lik crème met zonnebescherming of vitamine A. Dit helpt het verouderingsproces vertragen.
Zwanger? Gezonde huid!
Zwangerschapshormonen maken de bloedvaten soepeler, en dus zijn alle organen (de huid is ook een orgaan) beter doorbloed. Je vel is iets roder en voelt ook gezonder aan. Ook wordt de pigmentatie tijdens de zwangerschap gestimuleerd. Tepels, middellijn van je buik en plooigebieden worden iets donkerder. Door de rek kan er striae ontstaan. Na de zwangerschap vervagen de donkere plekken weer en verkleuren ze naar bijna zilverkleurige strepen.
Veertigers en vijftigers
De fijne lijntjes die eerder al zichtbaar waren, beginnen nu steeds dieper te worden. Zodra de vrouw in de overgang is, maakt het lichaam minder oestrogeen (vrouwelijk hormoon) aan. En dat zie je. De mid-life-huid. Oestrogeen zorgt voor een doorbloedde en elastische huid. Nu dat minder wordt, is de huid droger, valer en dunner. Een goede verzorging is dan ook belangrijker. Blijf niet vasthouden aan crèmes van vroeger, omdat je huid verandert heb je misschien ook andere verzorgingsproducten nodig.
60+, mag het minder?
De zestig gepasseerd? De komende jaren wordt de huid ouder en worden rimpels steeds meer zichtbaar. Maar het tempo ligt lager dan tijdens de overgang. Juiste huidverzorgingsproducten, zonbescherming en een gezonde levensstijl blijven vereisten. En pigmentvlekken? Die kun je voorkomen om de huid extra goed te beschermen tegen de zon.