Futloos, vermoeid en misselijk tot je op de plaats van bestemming bent: het kan een autoreis behoorlijk verpesten. Gelukkig zijn er verschillende manieren en middelen om wagenziekte te voorkomen of te verminderen. We delen een aantal handige tips.
Je beroerd voelen tijdens een autorit heeft alles te maken met je evenwichtsorgaan. Dit orgaan geeft een seintje aan je hersenen dat je stilzit, maar óók dat je ogen bewegingen waarnemen. Je hersenen raken door deze tegenstrijdige informatie volledig van slag, waardoor je je duf en misselijk gaat voelen. Ook draaimolens of achtbanen kunnen iemand ‘reisziek’ maken. Zelfs het kijken van een film met een 3D-bril kan voor dezelfde klachten zorgen.
Vrouwen hebben vaker last van wagenziekte
Tweederde van de Nederlanders heeft wel eens last gehad van misselijkheid tijdens een autorit, maar sommigen zijn gevoeliger voor wagenziekte dan anderen. Dit zijn meestal kinderen tussen de twee en tien jaar, omdat hun evenwichtsorgaan nog niet helemaal ontwikkeld is. Ook blijken vrouwen vaker last van wagenziekte dan mannen. Naarmate je ouder wordt, verdwijnen de klachten, maar als je pech hebt, kun je je hele leven last houden.
Wat kun je doen tegen wagenziekte?
Snel last van wagenziekte? Ga dan goed voorbereid op pad. Je kunt namelijk een aantal dingen voor én tijdens de reis doen om wagenziekte te voorkomen of te verminderen.
Vóór je op reis gaat
- Ga uitgerust op reis, want als je moe bent ben je gevoeliger voor reisziekte;
- Een lege, maar ook een te volle maag is funest voor mensen die last hebben van wagenziekte. Eet dus een kleine, lichte maaltijd voor vertrek;
- Kies een route met vooral lange rechte (snel)wegen;
- Sommige mensen krijgen meer last van misselijkheid door frisdrank, alcohol of koffie te drinken. Sla deze drankjes dus over.
Tijdens de reis
- Bestuurders hebben minder last van reisziekte, omdat ze bewegingen zien aankomen. Als een ander rijdt, vraag dan of je voorin mag zitten. Hoe beter je alles kunt zien, hoe minder klachten.
- Een lange autorit voor de boeg? Zorg voor voldoende pauzes en stap even uit voor frisse lucht.
- Kijk naar een vast punt in de verte;
- Probeer een dutje te doen;
- Zet een (donkere) zonnebril op in de auto. Hierdoor wordt je zicht rustiger, waardoor je minder snel last hebt van wagenziekte.
- Vermijd lezen, schrijven, gamen of op een beeldscherm kijken. Dit verergert de misselijkheid. Luisteren naar rustige muziek is een betere optie.
Lavendel helpt tegen spanningen
Naast deze handige tips en trucs, zijn er ook natuurlijke middeltjes die de symptomen van wagenziekte kunnen verminderen of zelfs tegengaan. Eén daarvan is lavendel. Dit natuurlijke middel is een handige tip tegen spanningen. Lavendel staat ook wel bekend als het natuurlijke slaapmiddel en is ideaal te gebruiken tijdens een stressvolle autoreis. Nog een handige tip: koop een beetje lavendelolie en druppel dit op je polsen. Vlak voor de reis (maar ook tijdens de rit) kun je deze geur inhaleren om tot rust te komen.
Gebruik gember bij misselijkheid
Stukjes gember (of gembertabletten) kunnen ook helpen tegen misselijkheid. Gember is niet alleen een perfect middeltje tegen griep en verkoudheid, maar het is ook een natuurlijk middel dat vaak wordt gebruikt door zwangere vrouwen wanneer de misselijkheid toeslaat. Een paar uur voor de autoreis een mengsel van dragon, pepermunt en basilicum innemen, kan helpen om wagenziekte te voorkomen. Of doe het op een broodje dat je meeneemt voor onderweg. Deze combinatie van kruiden werkt niet alleen tegen misselijkheid en zenuwen, maar kalmeert ook de maag.
Medicijnen voor wagenziekte
Heb je allerlei voorzorgsmaatregelen getroffen, maar lukt het niet om wagenziekte te voorkomen? Dan kunnen sommige medicijnen een handje helpen. ‘Reiszieken’ die langer dan vier uur in een auto zitten, gebruiken regelmatig pilletjes met antihistaminica. Dit zijn medicijnen die eigenlijk tegen allergieën helpen, maar ook werken tegen reisziekte. Zo heb je cinnarizin, cyclizine en meclozine, die je twee uur voor de reis moet innemen. Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, mag je alleen die laatste gebruiken. Goed om te weten: meclozine en cinnarizine hebben het nadeel dat je er nogal suf van wordt. Gebruik dit middel dus niet als je autorijdt.
Pleisters met scopolamine
Een andere optie is scopolamine, een medicijn tegen misselijkheid dat in pleisters zit. Plak vijftien uur voordat je gaat reizen deze pleisters achter je oor. Het zou drie dagen lang werken, dus ideaal als je lang moet reizen. Let wel op de bijwerking: scopolamine zorgt namelijk voor een traag reactievermogen en is dus niet geschikt voor bestuurders.
Pas met medicijnen altijd op in het verkeer en lees altijd de bijsluiter voor eventuele bijwerkingen. Twijfel je welk medicijn voor jou het best is? Vraag dan om advies bij de apotheek of aan de dokter.
Ook interessant: Ben je bang om over te geven of vermijd je anderen die misselijk zijn? Dan heb je misschien last van emetofobie. Wees gerust, je bent echt niet de enige. Gelukkig zijn er manieren om de angst voor overgeven onder controle te krijgen.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.