We eten meel in de vorm van brood, gebruiken het als paneermiddel en maken er pannenkoeken van. We kunnen én willen niet zonder al die lekkere gerechten. Maak deze gerechten nog lekkerder door het juiste meelsoort toe te voegen. We lichten er zeven uit die zeker in je keukenkast thuishoren.
1. Kikkererwtenmeel
Kikkererwten worden ook wel garbanzobonen genoemd en komen van oorsprong uit Noord-Afrika. Het meel van deze peulvrucht smaakt uitgesproken en bitter, maar verdwijnt als je het meel verhit. Het leuke: kikkererwtenmeel is enorm veelzijdig. Het past sowieso goed bij Midden-Oosterse en Indiase gerechten. En vanwege de smaak (kikkererwten), past het perfect in hartige gerechten, zoals een quiche of plantaardige omelet.
2. Speltmeel
Dit graan verdween van de markt omdat het vliesje om de korrel vrij hard is, en dus lastiger om een lekker koekje of brood van te maken. Hoewel speltmeel inderdaad minder flexibel is en minder (snel) rijst dan meel van tarwe, kun je er goed mee bakken. Van cake tot brood, pizzabodems en koekjes. Mensen kiezen vooral voor speltmeel, omdat ze de smaak lekker vinden, ze het idee hebben dat hun maag en darmen er beter op reageren en het minder gluten zou bevatten.
3. Tarwemeel
Het meest bekende graan: tarwemeel. Tarwemeel is ideaal om brood mee te bakken. Waarom? De grote hoeveelheid gluten helpt het brood hoger te stijgen. Wil je een cake maken, dan kun je het beste tarwemeel en tarwebloem samen gebruiken.
4. Amandelmeel
Alleen al vanwege de authentieke nootsmaak, mag deze meelsoort niet in je voorraadkast ontbreken. Amandelmeel is glutenvrij en wordt gemaakt van geroosterde amandelen die worden fijngemalen. Je kunt dit meel ook makkelijk zelf maken door noten kort op een hoge stand in de keukenmachine of blender te malen. Eet je koolhydraatarm, dan past amandelmeel ook in je dieet.
5. Boekweitmeel
Boekweit is geen graan, maar een zaadje dat wordt vermalen. Een brood van honderd procent boekweitmeel is waarschijnlijk een uitdaging, probeer het dus te mengen met een ander soort meel of bloem. En: al doende leert men. Heb je een paar broden gebakken met boekweitmeel en ken je de kneepjes van het vak, dan kun je misschien wel minder gebruikmaken van een ander soort meel. Boekweit doet het ook goed in meer zoete gerechten en baksels.
6. Havermeel
Haver is glutenvrij (mits het op de verpakking staat) en heeft een fijne, bijna donsachtige textuur. De zoete smaak maakt havermeel perfect voor baksels en zoete hapjes. Denk aan haverkoekjes of energierepen. Maar stiekem past het ook bij hartige gerechten: dan steekt het juist lekker af.
7. Maismeel
Om meteen een misverstand uit de weg te helpen: maismeel is niet hetzelfde als maïzena. Maizena wordt gemaakt van het zetmeel van de maiskorrel, terwijl maismeel gemalen mais is. Dit meel heeft een gelige kleur en kan goed worden gebruikt in combinatie met tarwemeel, rijsmiddel of bakpoeder om een brood van te bakken. Maisbloem heeft een unieke smaak en is natuurlijk het meest bekend als maisbrood.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.