Gembershots zijn populair en dat is met een reden: de drankjes zijn mega gezond. Hoewel de winkels vol liggen met de felgele flesjes, kan je het sapje ook heel makkelijk zelf maken. De redactie nam de proef op de som en deelt twee handige manieren.
Gembershots zijn geconcentreerde drankjes, gemaakt van voornamelijk – hoe kan het ook anders – gember. De sapjes zijn scherp van smaak en zijn kant-en-klaar te koop in de winkel, maar kosten helaas ook wat. Extra leuk dus om zelf aan de slag te gaan, want het is niet alleen fijn voor je portemonnee, het is het ook nog eens gezonder als je zelf verse gembershots maakt.
Afhankelijk van de ingrediënten die je toevoegt heeft een gembershot verschillende voordelen. Het geeft je immuunsysteem een boost, zorgt voor een verbeterde spijsvertering, helpt tegen verkoudheid en misselijkheid én zit boordevol vitaminen. Hier lees je nog veel meer over de voordelen van gember.
Twee manieren om zelf gembershots te maken
Wat heb je nodig: een stronk gember, hele citroen of limoen, een hele appel (optioneel), theelepel kurkuma en een scheutje water. Let wel op: omdat je verse gembershots maakt, is je voorraad ongeveer zes dagen houdbaar!
Optie 1. Gebruik een slowjuicer
Een gemakkelijke manier om zelf gembershots te maken is door een slowjuicer te gebruiken. Dit keukenapparaat scheidt het sap van het pulp, waardoor je puur en alleen sap drinkt. Het woord verraadt het eigenlijk al een beetje: met een slowjuicer worden de ingrediënten héél langzaam geperst. Dit wordt ook wel koud persen genoemd. Bij een blender worden bijvoorbeeld de groentes in hoog tempo door elkaar gemixt, waardoor er warmte vrij komt en meer vitamines verloren gaan.
Bereiding: liggen de ingrediënten klaar en heb je de slowjuicer juist ingesteld? Dan is het tijd om te persen! Één voor één stop je de ingrediënten in de slowjuicer en het apparaat doet verder het werk. Afhankelijk van welke slowjuicer je gebruikt, zal je zien dat het pulp en de sap van de gember, limoen en appel wordt gescheiden. Uiteindelijk houd je puur sap over. Dit kan je gemakkelijk overgieten in een afgesloten fles. Voeg eventueel kurkuma en extra water toe om de gembersap te verdunnen.
Optie 2. Blenden en zeven
Geen slowjuicer in huis? Dan kan je natuurlijk altijd de blender gebruiken. Ondanks dat hiermee meer vitaminen verloren gaan dan met een slowjuicer, is de blender een prima optie.
Bereiding: snijd de gember en appel in kleine stukjes en voeg het toe in de blender. Pers de limoen uit óf snijd het in parten en voeg het daarna toe in de blender. De schil van de limoen kan je prima mixen, want ook in de schil zit gigantisch veel vitaminen. Voeg daarna een theelepel kurkuma toe, een scheut water en blenden maar! Na het mixen is het nog geen sap, maar meer een knalgeel papje. Pak daarom een zeef en een kom waar je de substantie van de blender in overgiet. Door te zeven houd je uiteindelijk het sap van de geblende ingrediënten over. Giet je zelfgemaakte gembersap in een fles die je goed kan afsluiten en voeg eventueel nog extra water toe om het sap te verdunnen.
Benieuwd hoe de redactie te werk ging? Bekijk hieronder de video of klik op deze link:
Meer gezondnu? Volg ons op Instagram, Facebook en TikTok of neem een kijkje in het magazine.