Slecht nieuws voor mensen met spinnenfobie. De giftige, valse wolfspin heeft zich definitief in Nederland gevestigd. En nee, dit achtpotige beestje is helaas niet te vergelijken met de bekende huisspin. Dit moet je allemaal weten over de opmars van dit harige beestje.
Kan een hooiwagen jou al de stuipen op het lijf jagen? Dan wil je zéker geen valse wolfspin tegenkomen. Toch is de kans groot dat we het beest vaker gaan zien. De valse wolfspin duikt namelijk steeds vaker op in Nederland, zo meldt het AD. Van september 2021 tot september 2022 werden er ruim 500 exemplaren van de giftige spin waargenomen. Een jaar eerder waren dat er 225, terwijl er in 2019 nog maar 41 van dit soort wolfspinnen werden gespot in ons land. Maar hoe gevaarlijk is deze spin eigenlijk en hoe ziek kan je worden van een spinnenbeet?
1. Wolfspinnen door klimaatverandering
De wolfspin kom je vooral tegen in Zuid-Europa, maar door klimaatverandering ontdekt het beest nu ook ons kleine kikkerlandje. Wetenschappers maken zich zorgen over spinnen uit warme landen die in Nederland neerstrijken en pleitten dan ook voor een meldpunt voor tropische spinnen om inzichtelijk te maken welke andere soorten in Nederland zijn gezien.
De spin is momenteel gespot in Nijmegen, Arnhem, Utrecht en het zuiden van Limburg. Het houdt zich overdag schuil onder stenen of boombast en is vooral ‘s nachts actief aan het jagen. Aangezien de valse wolfspin bij elke worp wel 300 tot 400 nakomelingen kan krijgen, waarvan er tientallen overleven, zitten er inmiddels al aardig wat wolfspinnen in Nederland. Brrr!
2. Stevig, harig en robuust
Wolfspinnen zijn echte jachtspinnen en maken geen webben. Ze worden dan ook het meest gespot in open gebieden, zoals akkers en grasvelden, in brandhout of onder bladeren. Het beest ziet er stevig en robuust uit. Hoewel het hier gaat om de valse wolfspin is ie niet zozeer vals van aard, alleen als ie zichzelf moet verdedigen. Hij lijkt heel erg op de échte wolfspin en dankt de naam ‘wolfspin’ dan ook vooral aan de beharing, de manier waarop ze hun prooi besluipen en de snelheid waarmee ze de aanval inzetten.
Ook is de wolfspin allesbehalve een kleine huisspin. Het lijf van een wolfspin kan tot wel vijf centimeter groot worden en de poten hebben een spanwijdte tot wel vijftien centimeter. Even ter vergelijking: een huisspin heeft een lichaamslengte van nog geen centimeter..
3. Agressiever dan andere spinnen
Ben jij zo’n coole kikker die spinnen met een lege jampot uit huis zet? Dan weet je vast ook dat de meeste spinnen van je weglopen als je te dichtbij komt. De valse wolfspin daarentegen gaat in de aanval en is agressiever, maar dit is voornamelijk als ie zich bedreigd en in het nauw gedreven voelt. Dan kan het diertje letterlijk van zich afbijten. Mocht je de spin dus spotten, blijf dan uit de buurt.
4. Wolfspinnen kunnen behoorlijk bijten
Hoewel een spinnenbeet van een kruis- of huisspin óók giftig is (ja, echt), is de beet van een valse wolfspin pijnlijker en te vergelijken met de steek van een wesp. Na een wolfspinnenbeet kun je last krijgen van een rode, jeukende, opgezwollen bult. Het verdwijnt meestal binnen een paar dagen, maar let op: sommige mensen zijn allergisch voor spinnenbeten. Wordt de bult groter, krijg je zwellingen in je gezicht en rond je mond, kun je moeilijk ademhalen en heb je last van duizeligheid? Schakel dan medische hulp in. Óók als er een rode lijn zichtbaar wordt bij de spinnenbeet. Dit kan namelijk een teken zijn van bloedinfectie. Voor mensen met een zwak hart kan de beet zelfs dodelijk zijn, maar dit komt volgens experts weinig voor.
5. Bestrijden? Voorkomen!
Klinkt niet als een gezellige, nieuwe huisgenoot. Maar Nederland is het verboden om spinnen te bestrijden met gif, omdat het een beschermde diersoort is. Gelukkig is het niet onmogelijk om spinnen uit je huis te houden. Zorg dat je haard- en afvalhout op afstand van je woning houdt. Dit vinden wolfspinnen heerlijke verblijfplekken. Maak ook regelmatig schoon achter de vriezer, koelkast en oven. Zeker als je koelkast en vriezer op een wat vochtigere plek staan, zoals de kelder of bijkeuken. Dicht ook zoveel mogelijk naden en kieren, vooral bij de vloer en in muren. Hiermee voorkom je dat er spinnen in je huis terechtkomen. Spot je dan tóch een wolfspin in huis? Probeer ‘m dan voorzichtig te vangen door een plastic bakje over de spin te plaatsen of schakel hulp in van professionals.
Heb je last van andere insecten, check dan ook onze tips tegen bedwantsen, wespen, rouwvliegjes, muggen en fruitvliegjes.
Meer gezondnu? Volg ons op Instagram, Facebook en TikTok of neem een kijkje in het magazine.