Gezonde spanning voor een vaccinatie of bloedprikken is normaal, want een naald in je arm is nou eenmaal geen prettig idee. Maar heb je last van prikangst? Dan kan je dat flink dwarszitten. Deze tips kunnen je helpen om de angst te overwinnen.
De ene laat gedachteloos een prik zetten, terwijl de ander wekenlang wakker ligt van de angst. Gelukkig kun je de angst onder controle krijgen door middel van handige tips. Hieronder lees je er meer over.
1 op de 5 Nederlanders heeft prikangst
Bang voor naalden? Dan ben je zeker niet de enige. Volgens de GGD heeft namelijk één op de vijf Nederlanders prikangst. Er bestaat zelfs een heuse website voor deze angst. Het betekent niets anders dan bang zijn voor prikken. Bij het zien van een naald, gaat er een alarmbelletje rinkelen in de hersenen. Dit alarmbelletje zegt simpelweg ‘er is mogelijk gevaar’. Jouw lichaam maakt een stresshormoon aan, dit geeft een gevoel van onrust en onveiligheid. Stresshormonen zorgen er ook voor dat jouw ademhaling versnelt, je hart sneller klopt en het zweet je som letterlijk uitbreekt.
Tips tegen prikangst
Knikkende knieën, zweethandjes en slapeloze nachten als je denkt aan een prik? Dan kunnen deze tips je helpen als je bang bent voor naalden:
1. Praat erover
De eerste stap is: wees eerlijk over je prikangst. De behandelend arts gaat ervan uit dat de meesten een prik wat onprettig vinden, maar hij of zij kan niet raden dat je het echt heel eng vindt. Ze zijn gelukkig wel getraind om empathisch met prikangst om te gaan en geven je graag wat extra tijd en uitleg. Hoe beter de prikker dus op de hoogte is van jouw zenuwen, hoe beter diegene je op je gemak kan stellen.
2. Zoek afleiding
Het klinkt misschien als een open deur, maar het is wel dé sleutel tot ontspanning: afleiding. Zet je favoriete afspeellijst op en neurie mee. Je zal zien dat die zenuwslopende minuten razendsnel voorbij vliegen. Vaak zorgt degene die bij jou de prik zet er ook voor dat jullie kletsen over koetjes en kalfjes. Een doodgewoon gesprek over je werk of hoe je dag er verder uitziet kan ook voor veel afleiding zorgen. Oh, en kijk niet naar je arm. Dat scheelt ook veel zenuwen.
3. Focus op je ademhaling
Wanneer je rustig ademt, zal je merken dat je hele lichaam ontspant en de naald makkelijker in je huid verdwijnt. Ontdekken welke ademhaling voor jou het beste werkt? Check dan even dit stappenplan om je ademhaling te leren kennen.
4. Wees voldoende uitgerust
Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dus dat je voor je prik voldoende uitgerust bent en dat je genoeg gegeten en gedronken hebt. Je lichaam heeft die energie hard nodig.
5. App tegen prikangst
Ga jij binnenkort een prik halen, maar kijk je er enorm tegenop? Download dan de app FAINT. Deze app is speciaal ontwikkeld voor mensen met prikangst. Het is een spelletje dat je moet spelen vlak voordat je geprikt wordt. Je moet een puzzel oplossen, maar tegelijkertijd houdt de camera van je telefoon, door middel van warmtebeelden, in de gaten wat je stressniveau is. Als je erg gestrest wordt, veranderen de kleuren in de app, zodat je je stressniveau bewust minder kan laten worden. “We willen voorkomen dat je jezelf in de wachtruimte zit op te vreten en vol spanning bij de prik aankomt”, aldus onderzoeker Huis in ‘t Veld.
6. Beloon jezelf!
Heb je de prik achter de rug? Fijn! Je hebt je angst overwonnen. Gun jezelf dus een beloning. Bijvoorbeeld een lekker broodje van de bakker, je favoriete tijdschrift of die mascara die je al zolang wilt.
Ook interessant
Angst komt op allerlei manieren voor. Wij delen een aantal tips hoe je om kan gaan met vliegangst, angst voor de tandarts of het donker.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.