Droom jij ook van een grote tuin om allerlei groente, fruit en kruiden te verbouwen? Snappen we, want niets is lekkerder dan vers voedsel. Maar wist je dat ook veel restaurants in Nederland gebruik maken van een eigen moestuin?
Verspreid door heel Nederland vind je leuke restaurants met tuintjes vol heerlijke groenten, kruiden en fruit. Niet alleen lekker, maar ook nog eens interessant om inspiratie op te doen voor je eigen moestuin. Win-Win!
Restaurants met eigen moestuin
Breng je een bezoekje aan een van deze hotspots, dan proef je de ingrediënten even later vers op je bord. Wij delen een aantal restaurants waar je kan neerstrijken voor een lekkere, gezonde én verse maaltijd.
1. Brasserie Staverden (Ermelo, Gelderland)
Een mooie wandeling combineren met een gezonde lunch, diner of high tea? Wip dan eens langs bij Brasserie Staverden in Gelderland. Deze horecazaak ligt midden in de zeventiende-eeuwse kasteeltuinen van Landgoed Staverden en heeft een eigen kas met een grote moestuin die je tijdens een wandeling door de prachtige omgeving óók nog eens kan bezoeken. Stichting Vrienden van Staverden kweekt hier de lekkerste seizoensgroenten en kruiden. Zelfs druiven en meloenen komen van eigen grond. Ook leuk om te weten: van april tot en met september kun je hier in de zomer een goedgevulde picknickmand bestellen.
2. Restaurant De Tuinkamer (Schuinesloot, Overijssel)
Ongeveer tachtig kilometer verderop, middenin de Prionatuinen in Schuinesloot, kookt Alwin Leemhuis (voormalig chef-kok van Librije’s Zusje) de sterren van de hemel met onder anderen bloemen, planten en kruiden uit de moestuin van het restaurant. Alwin gebruikt oude én nieuwe technieken om de smaak van bloesems, blad en wortels optimaal tot zijn recht te laten komen. Dus, zin om verrast te worden, smakelijk en supervers te eten? Schuif dan aan voor een lekkere lunch of een uitgebreid diner bij De Tuinkamer in Overijssel.
3. Villa Augustus (Dordrecht, Zuid-Holland)
Nog een parel met een eigen moestuin: hotel en restaurant Villa Augustus in Dordrecht. De menukaart van deze horecazaak is klein, maar erg verrassend! In het restaurant werken ze voornamelijk met lokale producten en ingrediënten uit hun eigen moestuin. Alle groenten, fruit en kruiden gaan direct na de oogst naar de koks. Verser dan vers, dus. Maar niet alleen de moestuin van Villa Augustus is een plaatje, ook de locatie is adembenemend. De hotspot is namelijk gevestigd rondom de monumentale watertoren in Dordrecht. Een bezoekje waard als je in de buurt bent.
4. Bistro De Stadshoeve (Zwolle, Overijssel)
Een citytrip naar Zwolle gepland? Neem dan een kijkje bij De Stadshoeve in de Zwolse wijk Stadshagen. Bij Bistro de Stadshoeve ben je écht even weg uit de drukte. Het is een fijne plek voor jonge gezinnen, fietsers, genieters en zakelijke ontmoetingen, maar vooral voor iedereen die zin heeft in een gezonde hap. Naast een toffe speelboerderij kun je hier ook een kijkje nemen bij de moestuin van de bistro. De bekende, maar ook de vergeten groentes worden hier gekweekt. Extra leuk om te ontdekken met kinderen en de afkomst van het eten op hun bord te leren kennen.
Heb je een glutenallergie? Geen probleem, want bij de Stadshoeve kan je met een gerust hart genieten van een gezonde lunch. Wist je trouwens dat je in Zwolle op nog veel meer plekken glutenvrij kan eten? Check hier handige tips.
5. Restaurant Gartine (Amsterdam, Noord-Holland)
Niet alleen in het oosten van het land vind je leuke restaurants met schitterende moestuinen. Ook in Amsterdam, midden in het drukke centrum, vind je Gartine. Hier scoor je een lekker ontbijt, gezonde lunch of bestel je een uitgebreide high tea. Extra leuk: de producten voor de gerechten komen rechtstreeks uit hun eigen moestuin. ”Dit was altijd al onze droom: een eigen moestuin met daarbij een kruidentuin en een boomgaard. En die is er gekomen”, lezen we op de website van het restaurant. We raden aan om een plekje te reserveren, want Gartine heeft veel fans.
6. Restaurant Op Hodenpijl (Schipluiden, Zuid-Holland)
Ben je in het zuiden van Nederland? Breng dan een bezoekje aan restaurant Op Hodenpijl in Schipluiden. Hier worden op de grote buitenplaats allerlei groenten verbouwd die je uiteindelijk terugvindt op je bord. Uit de stal komt het vlees, de kippen zorgen voor de eieren en de bijen voor de honing. Oh, en vergeet niet een kijkje te nemen in het winkeltje bij de ingang van het restaurant. Hier worden namelijk allerlei lekkere, biologische- en seizoensproducten verkocht. Tof!
7. Restaurant De Veldkeuken (Bunnik, Utrecht)
En last, but not least: de Veldkeuken in Bunnik. De biologische keuken met eigen bakkerij gebruikt zoveel mogelijk ingrediënten uit de streek. Bij voorkeur van de naastgelegen eeuwenoude moestuinen, die wordt beheerd door tuinderij Amelis’Hof. Hier wordt op biodynamische wijze geteeld, dat wil zeggen zonder bestrijdingsmiddelen. Mocht je gaan, neem dan meteen je boodschappentas mee voor lekkers uit de bakkerij en streekwinkeltje. Dan kun je thuis nog wat nagenieten van deze heerlijke plek.
Liever inspiratie opdoen voor je eigen kruidentuin of gewoon lekker rondstruinen en de geur van kruiden opsnuiven? Er zijn allerlei kruidentuinen in Nederland waar je dan terecht kunt. Wij selecteerden hier vier prachtige tuinen waar je zelf de heerlijkste kruiden kunt plukken.
Meer gezondnu? Volg ons op Instagram, Facebook en Tik Tok of neem een kijkje in het magazine.