In veel keukens vind je tegenwoordig wel een airfryer, want tja.. we willen nou eenmaal zo makkelijk en gezond mogelijk eten zónder in te leveren op de smaak. Maar hoe gezond is de airfryer eigenlijk?
Massaal hebben we de frituurpan ingeruild voor de heteluchtfriteuse om onze favoriete frituursnacks te bereiden op een gezondere manier. Dat klinkt goed, toch? Maar is het bereiden van eten met een airfryer wel zo gezond als we denken?
Waarom is een heteluchtfriteuse gezonder?
Allereerst is het goed om te weten wat een airfryer precies voor jou kan betekenen. Dat leggen we je uit: het keukenapparaat maakt eten gaar door hete lucht rond te blazen, net als een oven. Je kunt een beetje olie aan je eten toevoegen, maar ook zonder olie bak je je eten krokant in een heteluchtfriteuse. Bij het frituren van eten is er altijd sprake van veel vet. Het eten van veel vetten hoeft niet slecht te zijn, maar gezonde vetten haal je het liefst uit producten zoals olijfolie, avocado en noten in plaats van frituursnacks. Hoe gezond het eten uit een airfryer is hangt natuurlijk ook af van de producten die je in deze hetelucht oven stopt. Een portie bitterballen uit de airfryer is helaas nog steeds geen gezonde keus.
Minder acrylamide
Bak je graag frietjes in een airfryer? Dan zijn ze het gezondst als ze een goudgele kleur hebben. Bij het frituren van aardappelproducten wordt er veel acrylamide gevormd. Dit is een stof die bij een hoge inname mogelijk schadelijk zou kunnen zijn. Volgens het Voedingscentrum ontstaat deze stof bij bruinkleuring van voedingsmiddelen. Dit gebeurt zodra het zetmeel uit de aardappelen wordt verhit boven de 120 graden Celsius. Probeer daarom zwarte randjes zo veel mogelijk te voorkomen en zorg dat je friet niet te bruin kleurt. Omdat bij de bereiding van eten in de airfryer een lagere temperatuur wordt gebruikt dan bij frituren, wordt er minder acrylamide gevormd.
Behoud van vitamines
En hoe zit het dan met het behoud van vitamines? Het is goed om te weten dat door het bereiden van eten altijd vitamines verloren gaan. Door aardappelen te koken gaan meer vitamines (met name foliumzuur en vitamine C) verloren dan door ze te bereiden met droge hitte, zoals in een airfryer of oven of in vet, zoals frituren. Volgens het Voedingscentrum is er nog weinig onderzoek gedaan naar het verschil in behoud van vitamines tussen de airfryer en frituren. ”Het onderzoek dat er is gedaan laat aanwijzingen zien dat er iets meer vitamine C behouden blijft bij bereiden in de airfryer in vergelijking met frituren. Maar om een algemene conclusie te trekken is meer onderzoek nodig”, aldus het Voedingscentrum. Ook hierbij geldt dat het belangrijk is welk product je klaarmaakt in de airfryer.
Tips voor gezond airfryen
Natuurlijk is er niks mis met een frietje op z’n tijd, maar het leuke aan een heteluchtfriteuse is dat je in dit keukenapparaat nog veel meer kan bereiden dan frituursnacks. Wat dacht je bijvoorbeeld van gezondere varianten zoals groente, vlees, lasagne en quiche? Wij geven je een paar tips om nóg gezonder te airfryen:
Maak zelf verse friet: Snijd een (zoete) aardappel in smalle reepjes, blancheer de frietjes kort, verdeel er wat olijfolie over en besprenkel de frieten met rozemarijn. Gezonder en nog lekkerder ook!
Beperk toegevoegd suiker en zout: kies je voor kant-en-klare aardappelproducten? Let er dan op of er geen zout, suiker en andere onnodige toevoegingen in zitten.
Knapperige groenten: door groenten te breiden in de heteluchtoven worden ze wat krokanter, waardoor ze vaak lekkerder smaken. Een dikke tips als je gezonde chips wil maken!
Airfryen onder de afzuigkap: bij het gebruik van een airfryer komt fijnstof vrij. Plaats het apparaat bij gebruik dan ook het liefst onder de afzuigkap.
Gebruik gezonde bereidingsvetten: kies voor vloeibare vetten zoals olijfolie of een vloeibaar bak- en braadproduct.
Beperk de acrylamide: stel de temperatuur van je heteluchtoven in op maximaal 180 graden Celsius. Bereid je producten met veel zetmeel zoals aardappelen? Blancheer of week de producten voor in water om de hoeveelheid suikers aan de buitenkant van het product te verlagen. Op deze manier ontstaat er minder acrylamide bij het bakken. Probeer verder zwarte randjes te voorkomen en zorg dat je producten niet te bruin kleuren.
Meer gezondnu? Volg ons op Instagram, Facebook en Tik Tok, neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.