We letten op calorieën, ingrediënten en voedingsstoffen. Maar benader jij voeding weleens vanuit het ‘zuren en basen’ principe? Het wordt ook wel het alkaline of alkalisch dieet genoemd. Voorkom dat je een zuurpruim wordt (of ontdek dat je er al één bent) en doe je voordeel met de basische superfoods.
Gezonde cellen dragen bij aan glanzende haren, stralende ogen en een mooie huid. Of onze cellen gezond zijn, heeft veel te maken met het kiezen van de juiste voeding. Terwijl we letten op calorieën, koolhydraten, E-nummers en afwisseling van voedingsstoffen, besteden we geen aandacht aan zuren en basen. Zonde!
Zuur of basisch?
Voedingsmiddelen worden ingedeeld op zuur en basisch. Hoe? Al het voedsel geeft een reststof af tijdens het verteren, dit is zuur of basisch. Eet je te veel zure voeding, dan raakt het lichaam uit balans. Het gaat niet om zuur in de zin van azijn of citroen, maar om de PH-waarde.
Of iets zuur- of basenvormend is, kun je vaak zien aan de mineralen die de voeding bevat.
- Basenvormende voeding bevat: calcium, magnesium silicium, ijzer, natrium en mangaan.
- Zuurvormende voeding bevat: fosfor, zwavel, chlorine en lithium.
In evenwicht
Zuren en basen kun je vergelijken met dag en nacht. Ze moeten in evenwicht zijn. En de balans mag eerder iets doorslaan naar de basische kant, omdat ons lichaam dat ook doet. De richtlijn is: voeding moet voor 80 procent basenvormend en neutraal zijn en slechts voor 20 procent uit zuurvormende levensmiddelen bestaan.
Basische superfoods
Maar hoe wordt je geen zuurpruim? Breng je zuurtegraad omlaag! Dat doe je door te kiezen voor de basische superfoods. Tien toppers:
- Citroen(water)
- Kruidenthee
- Noten, zoals amandelen
- Avocado
- Soja (bonen)
- Grapefruit
- Watermeloen
- Kiemgroenten
- Groenten, waaronder boerenkool, broccoli, tomaten, witlof, spinazie, snijbonen en radijs.
- Natuurlijke oliën
Ben jij te zuur?
Of je nu gezond of ongezond leeft, ziek of kerngezond bent: iedereen verzuurt een beetje. Benieuwd of je te zuur bent? Dat kun je heel simpel meten met een pH strips. Deze kun je kopen bij de drogist en dompel je in je ochtendurine. Is de waarde lager dan 6,4? Dan ben je misschien een zuurpruim.
Meer Gezondnu? Volg ons op Instagram, Facebook en Tik Tok of neem een kijkje in het magazine.
Beeldmateriaal: Pexels