Een ambitieuze baan, contacten onderhouden met vrienden, het huishouden op orde houden, sporten: we eisen veel van onszelf, daarom houden we vaak weinig ruimte over om even je hoof leeg te maken. Te niksen. Is een overvolle agenda dan eigenlijk wel zo gezond? Moeten we niet iets vaker niksen en hoe doe je dat dan? Dat leggen wij je uit!
We voelen ons vaak schuldig als we niks doen. Geen productieve klusjes en geen afleiding van sociale media of de televisie. Gewoon eventjes voor je uit staren. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want niksen zonder schuldgevoel. Hoe doe je dat eigenlijk?
Zo gezond is nietsdoen
Wie een overvolle agenda heeft maakt vaak weinig tijd om even te ontspannen en niets te doen. Je kunt je tijd immers ook nuttiger besteden, toch? Fout! Volgens Sophie Schweizer, onderzoeker klinische neuropsychologie is nietsdoen juíst heel nuttig. Hoe dat zit? ”Wie rennend, vliegend en hollend door het leven gaat heeft vrijwel altijd een gehaast en gestrest gevoel. Deze stress zorgt ervoor dat je brein zich niet goed kan ontspannen. Je hersenen komen zo niet écht tot rust. Terwijl rust in je brein juist nodig is om dingen van een ander perspectief te kunnen bekijken. Misschien heb je weleens gemerkt dat je ineens een nieuwe ingeving krijgt wanneer je onder de douche staat. Nietsdoen geeft je hersenen meer ruimte voor creativiteit en nieuwe ideeën. Rust in je brein zorgt voor meer flexibiliteit. Je ziet ineens andere mogelijkheden en je zit minder vast in oude denkpatronen.”
Waarom voelen we ons schuldig als we nietsdoen?
Niksen ervaren we vaak als iets negatiefs. Terwijl het dus juist zo gezond kan zijn. Als we nietsdoen voelen we ons al gauw nutteloos, want ‘wie niets doet, levert geen bijdrage aan de maatschappij’. De focus op productiviteit en de druk van de maatschappij is hoog. Zo hoog, dat we ons bijna verplicht voelen om nuttig en productief te zijn. Het kan enorm lastig zijn om je los te breken van dit soort verwachtingen. En sociale media dragen daaraan bij. Avonden lang scrollen op sociale media en televisie kijken kunnen ervoor zorgen dat ons schuldgevoel extra sterk wordt. Je ziet anderen namelijk wél iets doen, zoals sporten of werken. Hallo driedubbele schuldgevoel en fear of missing out!
Tips voor niksen
Echt even helemaal niks doen is niet altijd makkelijk, maar zeker niet onmogelijk. Heb jij moeite met niksen? Probeer dan eens deze handige tips:
Blok je agenda: blokkeer op verschillende momenten in de week een paar uur of een dagdeel in je agenda. Laat deze ruimte dan ook écht vrij om op het moment zelf te kunnen bepalen wat je gaat doen.
Leg je telefoon weg: we denken vaak even te ontspannen als we door onze Instagramfeed scrollen of wanneer we Netflix uitspelen. Maar niets is minder waar. Onbewust krijg je heel veel prikkels en indrukken binnen. Alles behalve ontspannend dus!
De natuur in: ga vaker naar buiten! Al is het maar eventjes om buiten op het balkon of in de tuin een kopje koffie te drinken. Je omringen met een groene omgeving zorgt voor rust.
Zet nietsdoen op je takenlijst: nietsdoen is een bezigheid. Het kan helpen om nietsdoen te zien als een taak. Besef hoe belangrijk (en nuttig!) het is om niets te doen is.
Laat de tijd los: op vakantie heb je vast weleens gemerkt dat je pas echt ontspant wanneer je geen besef hebt van de tijd. Plan een dag of een dagdeel per week in wanneer je niet met de tikkende klok bezig hoeft te zijn. Minimaal één keer per week een tijdloze ervaring kan zorgen voor een berg ontspanning en creativiteit.
Mediteer: hoe zweverig het misschien ook klinkt. Mediteren is simpelweg niets anders doen dan tot rust komen. Probeer een geleide meditatie of zorg voor een comfortabele houding en focus je op je ademhaling.
Ontspanningslijstje: maak een lijstje met dingen waarvan jij ontspant. Voor de ene betekent nietsdoen anders dan voor de ander. Waar de ene persoon ontspant door een lange wandeling, vindt de ander meer rust in een intensieve work-out.
Meer gezondnu? Volg ons op Instagram, Facebook en Tik Tok of neem een kijkje in het magazine.