Pizzabodems gemaakt van groente. Hoe briljant is dat? Blijer kun je me niet maken op het culinaire front. Maar waar ik vooral benieuwd naar ben: valt mijn dochter – die alleen maar rode paprika lust – voor ‘de grote groente-pizza-verleiding’? Kortom, zijn ze net zo lekker als mijn zelfgemaakte pizzabodems?
Manon van Essen van Magioni is het brein achter de groente-pizzabodems die sinds kort bij Albert Heijn in de koelvak te vinden zijn. Zelf is ze ooit in de ban van de groentebodem geraakt, omdat ze wilde afvallen maar wel lekker wilde blijven eten. Een van die dingen waar ze maar moeilijk van af kon blijven, was dus de pizza. De topping van een pizza kun je zo gezond of ongezond maken als je zelf wilt, maar de bodem… Dat is altijd een dingetje. Ik maak altijd mijn bodems zelf, maar van iets anders dan tarwebloem, heb ik nog nooit iets lekkers in elkaar kunnen knutselen als het op pizza bakken aan komt.
Het idee om een briljante bodem te hebben, die ook nog eens gemaakt is van groente, ging er bij mij in als zoete koek. Te meer omdat ik thuis een dochter heb van acht die alleen maar rode paprika lust. Ik heb al van alles geprobeerd. Rauw, gekookt, gegrild, geblancheerd, eindeloos veel verschillende soepen, smoothies, hartige taarten, geraspt, gepureerd. Kortom, ik was radeloos. Tot deze pizza om de hoek kwam. Ik moest hem gewoon proberen.
Anoniem, heerlijk!
Gelukkig wilde Manon er graag een paar toesturen. We kregen de bietenbodem en de bloemkoolbodem geserveerd. Ongebakken zagen ze er qua structuur al helemaal geweldig uit, al komt de bloemkool-variant qua uiterlijk het dichtst bij wat je van een reguliere pizzabodem mag verwachten. De rode, alhoewel misschien een beetje gek, ziet er tegelijkertijd ook prachtig uit.
Ik heb er mijn zelfgemaakte tomatensausje bijgemaakt en belegde de pizza de ene helft (een rode en witte) met ham, de andere helft met salami (ook een rode en witte). Nog wat mozzarella en kaas erbij et voilà. Tien minuutjes in de oven op 250 graden. En? Aan tafel!
We beginnen met de rode bodem met salami. En? “Lekker,” roept mijn dochter enthousiast. De smaak is echt super, de bodem knispert perfect. We hebben dan ook meteen huizenhoge verwachtingen van de witte bloemkoolbodem. We starten met de hamvariant. En eerlijk gezegd, die stelt in verhouding met de bietjeseuforie wat teleur. De bloemkool overheerst iets. Te veel naar de smaak van mijn immer groenteliefhebbende zoon. Met salami smaakt de bloemkoolbodem stukken beter. Ook de biet met ham valt net wat minder in de smaak dan die met salami. Maar over all zijn we anoniem alle vier heel erg blij met deze pizzabodem. Wat een heerlijke manier om meer groente te eten!
Eindoordeel
Wat een waanzinnig goed idee om groente in de pizzabodem te stoppen. Over de smaak meer dan lof! Elke bodemvariant bestaat voor veertig procent uit groente. Zo gaat er in de witte pizzabodem zeventig gram bloemkool . De rode bieten bodem bestaat voor tachtig gram uit sap en vezel. De redactie heeft niet precies duidelijk in hoeverre de groente bewerkt zijn en wat de exacte voedingswaarde is als ze in de pizzabodem zitten. Zeker is dat je er meer waardevolle voedingsstoffen uithaalt dan bij een standaard pizzabodem van (tarwe)bloem. Het is ook een manier om aan kinderen te laten zien dat groente eten leuk en lekker kan zijn.
De pizzabodems van Magioni komen in drie varianten: wortel, biet en bloemkool. 2 stuks voor € 3,29 verkrijgbaar bij AH.