Ontkomen aan de griep of een vervelende verkoudheid? In het najaar is het bijna onmogelijk. Wil je je immuunsysteem graag de baas blijven, dan is het verstandig om je weerstand een flinke oppepper te geven. Met deze tips ga jij ijzersterk het najaar in.
De herfst- en winterperiode is een feest voor venijnige virussen en bacteriën. Van oudsher geldt dan ook de regel: zit de ‘r’ in de maand? Boost je immuunsysteem! Deze tips kun je vandaag nog toepassen om je weerstand te ondersteunen.
1. Slaap voldoende
Zorg voor voldoende nachtrust. Tijdens je diepe slaap komen er chemische stoffen vrij die de afweer versterken. Hoewel slapen een van de meest eenvoudige dingen is die we zelf kunnen doen voor een goede weerstand, hebben veel Nederlanders een slaaptekort. Maar liefst 63 procent is niet tevreden over zijn of haar nachtrust, maar onderneemt geen actie, zo blijkt uit een slaaponderzoek van de Hersenstichting. Lekker vroeg je bed inkruipen, is een aanrader.
2. Aan de slag met gember
Een gembershot is een heus wondermiddel voor je immuunsysteem. Het zorgt voor een verbeterde spijsvertering, helpt tegen verkoudheid en misselijkheid en zit boordevol vitaminen (A, C, E, B), magnesium, ijzer, zink, calcium en bètacaroteen. Daarnaast bevat het de prikkelende verbindingen gingerol en shogaol. Een goed antisnottermiddel dus! Maak zodra de eerste nies zich aankondigt (maar liever al iets eerder) dus je eigen gemberdrankje of voeg het ingrediënt toe aan een gerecht.
3. Zoek de zon op
In het najaar maakt ons lichaam te weinig vitamine D aan. Dit komt voornamelijk door de weinige zonuren. Een goede manier om zelf meer vitamine D aan te maken is door je lijf voldoende bloot te stellen aan zon- en daglicht. Breng dus minstens één keer per dag tussen 11.00 en 15.00 uur wat tijd buiten door, en profiteer – nu het nog kan – vooral van de nazomerse zonnestralen!
4. Ga meer naar buiten
Een extra ommetje maken in de buitenlucht is in het najaar sowieso verstandig. Niet de kou maakt onze weerstand namelijk aan het wankelen, maar het vele binnen zitten. Doordat we met z’n allen lekker warm binnen blijven met de ramen dicht, blijven virussen langer in de lucht hangen en is de kans op besmetting groter. Het is daarom goed om je huis te ventileren en de lunchwandeling tijdens werk te blijven maken. Die wandeling is extra belangrijk, omdat bewegen tal van lichaamsfuncties boost.
5. Yoghurt en zuurkool
Je voeding is uiteraard belangrijk als je weerstand niet op z’n best is. Eet daarom genoeg vezels en zorg dat je genoeg vitaminen binnenkrijgt. Ook belangrijk: probiotica. Zet yoghurt, zuurkool, kimchi en boerenkaas op het menu. Deze gefermenteerde voedingsmiddelen helpen je darmen te herstellen als ze uit balans zijn. Een deel van ons immuunsysteem zit in onze darmen. Gezonde darmen betekent daarom automatische een goede weerstand.
6. Zorg voor genoeg vitamines
We gaven het net al even aan: vitamines zijn onmisbaar voor een goede weerstand. Geef je lichaam dus een oppepper met de juiste vitamines en mineralen. We zetten een aantal belangrijke boosters voor je op een rij:
- Vitamine C en vitamine D zijn superbelangrijk voor een gezond immuunsysteem. Vitamine C stimuleert de aanmaak van vele typen immuuncellen, antistoffen en interferonen (antivirusstoffen). Loop je een rondje door de supermarkt, dan kom je nog veel vitamine C-bommen tegen. Zo zitten er in spruiten en rode paprika zelfs meer van deze vitamine dan in sinaasappels. Ook vind je het terug in kiwi, aardbeien en aardappels. Vitamine D heeft een regelfunctie binnen het immuunsysteem. Door je bloot te stellen aan zon, krijgt je lichaam een flinke portie vitamine D binnen.
- Ook andere vitaminen en mineralen dragen bij aan een effectieve afweer, zoals vitamine B3, vitamine B5, vitamine B6, magnesium, omega 3-vetzuren en zink.
7. Voedingssupplementen als booster
Werk je aan een ijzersterke weerstand, dan gaat er niks boven gevarieerde voeding, genoeg beweging en voldoende slaap, maar lang niet iedereen voldoet hieraan. Een voedingssupplement kan daarom erg zinvol zijn als aanvulling om de inname van bepaalde micronutriënten te verhogen. Zo bevat de Immuunformule Pro van Vitals vitamine A, C, D, selenium en zink die allemaal op hun eigen manier een positieve invloed hebben op de weerstand en het immuunsysteem ondersteunen. Eén capsule bevat de hoeveelheden die nodig zijn voor een dagelijkse ondersteuning. Kortom, de belangrijkste nutriënten voor een supersterke weerstand in één product. Handig!
8. Drink 1,5 tot 2 liter water
Je lichaam heeft vocht nodig om afvalstoffen af te voeren. Drink je genoeg? Dan spoelt je lijf goed door. De belangrijkste functie van water drinken is namelijk het ondersteunen van het zuiveringsproces van het lichaam. Dit is belangrijk voor de werking van de nieren. Deze organen filteren allerlei afvalstoffen uit je bloed, maar ook een teveel aan zout, fosfaat, kalium of eventuele medicijnresten. Drink dus per dag 1.5 tot 2 liter water (of thee) om het natuurlijke zuiveringsproces van je lichaam aan het werk te houden. Tip: Zet elke dag een anderhalve liter fles met water klaar waar je glaasjes water uit schenkt. Is de fles leeg aan het einde van de dag? Dan heb je voldoende gedronken!
Dit artikel is in samenwerking met Vitals tot stand gekomen. Vitals staat bekend om zijn specialistische en hoogwaardige voedingssupplementen en deelt kennis over de werkzaamheid van voedingssupplementen om op natuurlijke wijze gezond te worden en te blijven. Lees hier meer over Immuunformule Pro van Vitals.