Bloedend tandvlees? Een vieze smaak in je mond? Of gevoelige tanden? Veel mensen weten niet dat dit de eerste signalen van een vergevorderde tandvleesontsteking, parodontitis, kunnen zijn. Volgens tandarts Ahmet Kaya is het tijd om hier de ernst van in te zien: “Als je het niet op tijd behandelt, kun je je tanden verliezen.”
Hoe komt het dat parodontitis vaak laat ontdekt wordt?
Ahmet Kaya, tandarts bij tandartsenpraktijk Rotterdam: “Omdat het een sluipende ontsteking is, de symptomen ontstaan vaak heel laat. Het begint met gingivitis, een lichte tandvleesontsteking, maar uiteindelijk kan het zich uitbreiden van de tandvleesrand naar het daaronder gelegen kaakbot. Als je het niet op tijd behandelt, kun je je tanden verliezen. Daarom is het belangrijk dat we tot onze laatste levensdag goed blijven poetsen en onze tanden tandplak vrij houden. Helaas wordt vaak door tandartsen bij de periodieke controles geen pocketmeting verricht. Dit is heel belangrijk om parodontitis bij patiënten te diagnosticeren en de ernst daarvan te meten.”
Wat zijn de eerste signalen van deze ernstige tandvleesontsteking?
“Bloedend tandvlees, een vieze smaak in je mond en terugtrekkend tandvlees.
Maar de kleur van je tandvlees zegt ook veel. Zo is gezond tandvlees een beetje roze en bij een ontsteking is het rood van kleur. De diepte van de ontsteking, de pocket, kan een tandarts meten.”
Is het ook genetisch bepaald?
“Ja, uit onderzoek blijkt dat de kans vijf keer groter is dat je parodontitis ontwikkelt als je ouders het hebben. Hier wordt helaas weinig rekening mee gehouden, terwijl je dan juist extra alert moet zijn.”
Wat vergroot nog meer de kans om parodontitis te ontwikkelen?
“Als je rookt, chronische stress hebt en medicijnen gebruikt waardoor je minder speeksel hebt, is de kans groter om parodontitis te ontwikkelen. Door chronische stress krijgen we namelijk meer cortisol in ons lichaam, dit is bepalend voor onze weerstand. Een goede weerstand is belangrijk om tandvleesontstekingen te voorkomen. Uiteindelijk krijgt tachtig procent van de bevolking te maken met een vorm van parodontitis. Hiervan heeft acht tot tien procent de gevorderde fase van parodontitis.”
Wat kun je doen om het te voorkomen?
“Je tanden goed verzorgen, zodat je geen tandplak hebt. Dus niet alleen poesten, maar ook schoonmaken tussen je kiezen en tanden. Vroeger werd flossen geadviseerd, maar een tandenstoker maakt de ruimte tussen je tanden veel schoner. Regelmatig naar tandarts gaan is heel belangrijk en zorg dat je genoeg vitamine C binnenkrijgt, dit is een goed antioxidant. Laatst hoorde ik bij een congres dat dagelijks twee kiwi’s eten je tandvlees gezond helpt houden. Dat doe ik nu iedere dag.”