De zon, een relaxte stoel en een goed boek. Van thriller tot roman, het laat je heerlijk ontspannen en wegdromen. Maar wist je dat lezen niet alleen ontspannend werkt? Het heeft nog veel meer gezondheidsvoordelen. Wij geven je dé reden om standaard een boek in je (reist)tas te hebben en je even terug te trekken in je eigen leescocon.
Nederlanders lezen graag. Drie op de tien mensen leest minstens drie keer per week een boek. Even ontsnappen aan alledaagse hectiek, ontspannen met een goed boek op je schoot … Heerlijk! Maar wat doet lezen voor onze gezondheid? Heel veel! We zetten voor je op een rijtje waarom het gezond is om te lezen.
Lezen vermindert stress
Lees je voor ontspanning? Heel goed! Lezen vermindert inderdaad stress en verlaagt de bloeddruk. Grappig: een onderzoek laat zien dat slechts zes minuten lezen per dag je stressniveau al voor tweederde kan verminderen. Best fijn om te weten, toch? Zeker in onzekere tijden of als je alle ballen in de lucht probeert te houden.
Je geheugen verbetert
Een ander voordeel van lezen: het verbetert je geheugen én het vermogen om analytisch te denken. ‘Wie was die zwager ook alweer?’ ‘En zou hij dan toch de dader zijn?’ Daarnaast kun je je beter concentreren. Je bent namelijk maar met één ding bezig, en dat is een verademing voor je brein. Je legt ook nog eens nieuwe verbindingen aan in je brein, zodat nog meer hersencellen met elkaar kunnen communiceren. En dat is een must om een verouderend brein gezond te houden. Naast deze gezondheidsvoordelen, draagt lezen ook bij aan jouw intellect. Je verruimt je vocabulaire en stimuleert je inlevingsvermogen. En het geeft meer voldoening dan tv-kijken, omdat je zelf beslist waar je begint en eindigt. Jij bepaalt de cliffhanger!
Je leeft twee jaar langer
Een onderzoek van Yale University (VS) vond toch wel dé reden om meer te lezen. Je zou er namelijk ouder door worden. Wel twee jaar! In het onderzoek werden volwassenen van 50 jaar en ouder gevraagd naar hun leesgewoontes en twaalf jaar lang gevolgd. Mensen die lazen, hadden 17 procent minder kans om te overlijden. Hierbij geldt ook nog eens, hoe meer, hoe beter. Want mensen die meer dan 3,5 uur per week lazen, verlaagden hun kans op overlijden met 23 procent. Is een tijdschrift of krant ook goed? Ja, maar het effect is het grootst bij boeken. Hoe het komt dat lezen ervoor zorgt dat je ouder wordt, weten de onderzoekers nog niet. Waarschijnlijk heeft het te maken met de effecten op je verstandelijke functies.
4 tips om te blijven lezen
Vind jij het op vakantie ook een stuk makkelijker om te lezen dan thuis? Je vervalt in de sleur van het dagelijks leven en het boek blijft onaangeroerd op je nachtkastje liggen. Hoe behoud je je dagelijkse leesmomentje? Een aantal tips op een rij:
1. Kleine stapjes
In twee dagen een heel boek uitlezen? Dat is wel heel ambitieus. Houd het bij kleinere stappen. Stel bijvoorbeeld het doel om iedere dag 30 pagina’s te lezen, dit houdt je doel bereikbaar.
2. Vaste prik
Zorg voor een vast moment op de dag dat je leest, zo wordt het op een gegeven moment routine en kijk je er naar uit.
3. Wees consequent
‘Ja maar vandaag ben ik te moe’. Een keer overslaan is geen ramp, maar zorgt er wel voor dat je minder snel de volgende dag weer begint. De ene dag moet de volgende dag aansporen, zodat er een kettingreactie ontstaat en je niet te stoppen bent!
4. Niet leuk? Leg weg!
Is er gewoonweg niet doorheen te komen, dat boek wat een vriendin aanraadde? Voel je niet verplicht om bepaalde boeken te lezen. Vind je het niet leuk? Leg het weg en pak een ander. Lezen moet geen pijniging worden.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.