We worden allemaal vrolijk van een lange, warme douche. Nou ja, allemaal … Het milieu niet. Terwijl we staan te dagdromen onder die warme straal, verspillen we veel water. Bovendien kost het veel energie om het water op te warmen. Zonde, want babystapjes kunnen al een groot effect hebben op de opwarming van de aarde. Wij geven je tips om korter en energiezuinig te douchen.
Op de redactie kennen we allemaal wel iemand in onze kring die het er dagelijks van neemt onder de douche en er tien of zelfs twintig minuten onderstaat. Bizar, zegt een van ons. Zelfs als we ons best doen, staan we nog geen tien minuten onder de douche. We springen uit de douche als de elektrische tandenborstel gaat piepen (twee minuten!), douchen stipt zeven minuten of stappen ‘maar’ drie keer per week onder de douche.
Korter douchen heeft groot effect
Dat door lang douchen veel water in het afvoerputje verdwijnt, is logisch. Langer douchen, betekent dus automatisch meer waterverspilling. Maar volgens Milieu Centraal is er nog een belangrijke reden om korter te douchen: om energie te besparen. De boilers die het water verwarmen, werken met gas en stoten door het verwarmen CO2 uit. Een gemiddelde Nederlander veroorzaakt jaarlijks gemiddeld 200 kilo CO2 door te douchen. Vijf minuten korter douchen heeft al groot effect, hiermee bespaar je 90 kilo CO2 per persoon. Samen kunnen we in een jaar zo evenveel energie besparen als alle huishoudens in Amsterdam jaarlijks verbruiken.
6 tips voor milieuvriendelijke douchebeurt
1. Hergebruik het water
Het is even wennen als je met een emmer onder de douche staat, maar milieuvriendelijk is het zeker. Het water dat je tijdens het douchen opvangt, kun je gebruiken om de planten water te geven of om de wc mee door te spoelen. Let er wel op dat er niet te veel douchegel en shampooresten in het water zitten.
2. Meet hoe lang je onder de douche staat
Misschien sta je zonder dat je het doorhebt een kwartier per dag onder de douche. Meet het een keer met de stopwatchfunctie op je telefoon. Vijf minuten is echt meer dan voldoende om schoon te worden. Er zijn ook speciale zandlopers te koop voor onder de douche. Of maak een korte playlist met nummers die samen precies vijf minuten duren, dan weet je wanneer je uit de douche moet stappen.
3. Maak je eigen buitendouche
Als je een tuin hebt waar je buren je niet kunnen zien, is een buitendouche de investering waard. Dat is geen luxe douche die je vaak in tropische landen ziet, maar een zak die je ophangt en laat verwarmen door de zon. Je kunt dit ook zelf maken door een zak te vullen met water en er met een vork een paar gaatjes in te prikken.
4. Douche zoals in de marine
Bij de marine krijgen ze soms de opdracht om minder dan twee minuten te douchen als het water schaars is. Dit doen ze als volgt: eerst staan ze dertig seconden onder de douche, dan draaien ze de kraan dicht om zich in te zepen. De kraan gaat kort weer open om af te spoelen. Sneller kan bijna niet.
5. Kies voor een waterbesparende douchekop
Nee, het kan niet op tegen een regendouche, maar met een waterbesparende douchekop verbruik je veel minder water. Deze douchekop laat maximaal zeven liter per minuut door. De meeste douchekoppen laten zo’n tien liter per minuut door en een stortdouche zelfs twintig liter. Het is niet alleen beter voor het milieu, maar met een gezin van vier bespaar je ook ongeveer 82 euro per jaar.
6. Zet het water minder warm
Heb je koudwatervrees? Hopelijk niet, want een koude(re) kraan verbruikt minder energie dan een warme douchestraal. Eerlijk is eerlijk: als je alleen deze tip doorvoert, zet het geen zoden aan de dijk. Maar ga je korter én kouder douchen, dan is dat wel degelijk goed voor het milieu. Uiteindelijk gaat het erom dat je zo min mogelijk liter water verwarmt.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.