Eén op de vier mensen krijgt in zijn of haar leven te maken met psychische problemen, alleen praten we er niet over. Team MIND wil dit hardnekkige taboe doorbreken en zet zich als team tijdens de Socialrun in voor meer bewustwording en openheid. “We willen dat mensen over psychische problemen kunnen praten.”
Waarom is rennen een goede manier om je hoofd leeg te maken?
Bert Stavenuiter, teamcaptain team MIND en directeur Ypsilon: “Het zorgt ervoor dat je je energie op een goede manier gebruikt. Rennen maakt je hoofd leeg en als je loopt kun je even niet piekeren. Je focus ligt op iets op anders. Als iedereen meer zou bewegen, zou er zeker minder stress zijn. Je lichaam bouwt immers adrenaline op die je kwijt moet.”
Waarom een run om aandacht te vragen voor psychische aandoeningen?
“We vroegen ons af hoe we aandacht konden vragen voor psychische aandoeningen. Met alleen voorlichting ben je er niet, want veel mensen hebben het idee dat het bij hen in de omgeving helemaal niet speelt. Met een run ben je in staat om je te laten sponsoren en mensen te binden aan jouw doel. De kracht van de Socialrun is bovendien dat je samen de activiteit doet. De mensen die meedoen zijn totaal verschillend, maar als je loopt valt dat helemaal weg. Het is totaal niet meer interessant of je psychiater of ervaringsdeskundige bent, want je bent teammaatjes van elkaar. Daarom is het een mooie manier om de stigmatisering aan te pakken.”
Rust er nog steeds een taboe op psychische aandoeningen?
“Ja enorm. Psychische aandoeningen zijn over het algemeen eng. Het wordt pas minder eng als het gaat om iemand uit je nabije omgeving. Onbekende mensen die zich op een merkwaardige manier gedragen, worden onvoorspelbaar. Dat maakt het eng. Stel dat iemand op straat uit het niets begint te gillen. Als je niet weet dat iemand op dat moment gilt tegen de stemmen in zijn hoofd, dan denk je dat diegene het tegen jou heeft. Ook als iemand heel paranoïde en schuchter over straat loopt, denk je: ‘Wat is dit?’ Daarnaast vinden veel mensen het geen prettig idee dat ze iets kunnen krijgen waar ze geen controle op hebben. Het is geen blindedarmontsteking, waar snel een technische oplossing voor is.”
Hoe kunnen we dit taboe opheffen?
“Het heeft te maken met bewustwording. Als iemand op straat of in jouw directe omgeving zich anders gedraagt, bedenk dat deze persoon misschien ziek is en dit niet doet om jou te irriteren. Eén op de vier mensen krijgt in zijn of haar leven te maken met psychische problemen, alleen wordt er heel weinig over gesproken. Zo lang mensen er niet open over zijn en er niet open over kunnen praten, blijft het in de taboesfeer. Als team MIND hopen we dit taboe een stukje te doorbreken.”
Wie is team MIND?
“Een combinatie van medewerkers van Fonds Psychische Gezondheid, mensen van Korrelatie, het Landelijk Platform GGZ en mensen die op de één of andere manier verbonden zijn aan deze drie. De mensen die meelopen en meehelpen met de Socialrun hebben allemaal een link met psychiatrie. Dat kunnen professionele hulpverleners zijn, mensen die het zelf is overkomen of die hen proberen bij te staan.”
Hoe werkt de Socialrun?
“Het is een loop van 555 kilometer, een rondje door Nederland. Team MIND heeft de groep opgedeeld in tweeën. In team A zitten vijf mensen, van wie één persoon begint met lopen. Deze loopt twee kilometer en springt daarna in het busje. De ander springt dan uit het busje en loopt de volgende twee kilometer. Als alle vijf mensen zijn geweest, gaat nummer één weer lopen. Dit houd je vier en half uur vol. Daarna is team B aan de buurt. In die vier en half uur moet team A eten, slapen en bij de volgende stopplaats komen. Ieder voor zich loopt anderhalve marathon in een flink tempo.”
Wil jij team MIND sponsoren? Dat kan hier. Het geld gaat naar stichting Samen Sterk Zonder Stigma en wordt gebruikt voor projecten om de openheid rondom psychische problemen te bevorderen.