Oh, wat ruikt hij toch heerlijk! Dat denk je vaak over je geliefde. Maar niet over je broer, die heeft een veel minder fijne geur. Hoe werkt dat eigenlijk? De aantrekkingskracht van iemands lichaamsgeur? En kan je jezelf aantrekkelijker maken met deodorant of parfum?
Als kind wilde je niet de kleren van je broer in je kamer hebben liggen – ze stonken. Of nee, ze roken ánders. Maar de geur die achterblijft in het shirt van je geliefde neem je juist in je op voor een klein geluksmomentje. Wat maakt dat je de ene man juist ontzettend lekker vindt ruiken en voor de ander je neus dichtknijpt? Het geheim van aantrekkingskracht blijkt niet zo fris: het heeft te maken met zweet.
Liefde is.. zweet!
Aantrekkingskracht heeft te maken met zogenaamde feromonen die je uitscheidt: kleine moleculen die op hormonen lijken. Ze brengen boodschappen over binnen het lichaam, maar ook boodschappen van daarbuiten; van soort op soort. Daarmee zorgen ze voor seksuele communicatie tussen mensen.
De feromonen zitten in lichaamsvocht, zoals speeksel en zweet. Jouw zweet trekt dus letterlijk mensen aan, of stoot ze af. Feromonen op zich zijn geurloos. Maar ze worden gedetecteerd door een speciaal zintuig in de neus: het vomeronasaal orgaan. Via de neus wordt een signaal gestuurd naar het deel van de hersenen dat je seksueel gedrag bepaalt.
Je bent je dus niet direct bewust van de feromonen die iemand aantrekkelijk maken. Toch beïnvloeden ze wel je gedrag: je staat er meer voor open dat die persoon je aanspreekt. En jeetje, wat ruikt hij lekker!
De productie van feromonen piekt in de puberteit en neemt dan snel af na het twintigste levensjaar. Geen wonder dus dat pubers iedere week verliefd kunnen zijn op een ander. Ze worden in die fase werkelijk bedólven onder feromonen van iedereen om zich in.
Moeder natuur stuurt
De samenstelling van je feromonen wordt bepaald door het immuunsysteem. Wanneer je een partner zoekt, vermijd je mensen die een immuunsysteem hebben dat lijkt op dat van jou, zoals je broer. Ons DNA bevat genen die bedreigingen voor het immuunsysteem opsporen. Door een partner te kiezen die een ander immuunsysteem heeft, zorg je ervoor dat jullie kinderen letterlijk van verschillende makelij zijn. Ze zullen daarmee weerbaarder zijn.
De natuur zorgt er dus voor dat we iemand waarmee we gezonde kinderen kunnen krijgen ontzettend lekker vinden ruiken. En iemand waarmee je dat niet kan, zoals je broer, vind je dus stinken.
Bestaat het parfum-effect?
Maar als liefde door je neus gaat, is dan het parfum-effect waar? Parfummerken hebben al jaren reclamespotjes waarin je na één keer sprayen een horde mannen of vrouwen achter je aan hebt lopen. Het antwoord is: ja, we kunnen onze biologische aantrekkingskracht via de neus manipuleren door parfum en deodorant te gebruiken. Onderzoekers in Groot-Brittannië vonden bijvoorbeeld dat mannen hun mannelijkheid kunnen verhogen met deodorant. Mannen die op een foto als weinig mannelijk gezien werden, roken na het gebruik van deodorant mannelijker.
Het geheim van aantrekkingskracht zit dus in onze zweetdruppels. Maar we maskeren dit allemaal met deodorant en parfum. Om onze meest geschikte partner te vinden zouden we dus alles puur natuur moeten laten. Liefde is dus.. puur natuur. Ja, ook de minder frisse natuur.
Meer Gezondnu? Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.