Er is niets fijner dan op een koude, winterse dag binnenkomen in een gezellig huis en met een warm drankje en lekkere snack op de bank te ploffen. Wij delen vijf winterse snackrecepten om bij op te warmen.
Gemberkoekjes
Ingrediënten: Een stronkje verse gember, 175 gram havermout of havermeel, dertig gram kokosolie, veertig gram suiker, een theelepel bakpoeder en water.
Bereiding: Gebruik je havermout? Maal dit dan eerst tot meel met een keukenmachine. Verwarm de oven op 180 graden Celsius en laat de kokosolie smelten in de voorverwarmende oven. Rasp de gember fijn en doe dit samen met de havermeel, bakpoeder en suiker in een kom. Voeg hier de gesmolten kokosolie en zeventig milliliter water aan toe en kneed dit goed door elkaar. Rol het deeg uit en steek hier koekjes uit. Je bakt de koekjes gaar in twintig minuten.
Bananenbrood
Dé klassieker in zowel de fitness- als de gezondheidswereld: zelfgemaakt bananenbrood. Niet alleen gezond, maar ook erg lekker én makkelijk te maken. Natuurlijk onmisbaar in het rijtje met winterse snacks. Zó maak je deze klassieker.
Ingrediënten: Drie rijpe bananen, twee eetlepels 100% pindakaas, 120 milliliter melk, tweehonderd gram havermout of havermeel, een ei, twee eetlepels gesmolten kokosolie, twee theelepels bakpoeder, vanille-extract, kaneel en eventueel wat zoetstof.
Bereiding: Prak de bananen fijn met een vork en maal de havermout tot meel in de keukenmachine. Voeg de overige ingrediënten toe en meng dit goed door elkaar. Houd je van zoet? Dan kun je wat extra zoetstof of suiker toevoegen, maar als je rijpe bananen gebruikt is dat niet per se nodig. Giet het bananenmengsel in een bakblik. Eventueel kun je nog wat rozijnen, noten of chocoladestukjes toevoegen. Bak het bananenbrood in 45 minuten gaar op 185 graden Celsius.
Herfstige appel-havermoutkoek
Dit gezonde gebak is het perfecte slaapmutsje. In havermout zit namelijk melatonine. Als je het combineert met warme melk en honing, heb je een prima slaapmiddel. Lekker om warm te eten met een paar lepels kwark.
Ingrediënten: 150 gram havermout, vijfhonderd milliliter melk, twee appels, tachtig gram verse dadels, een ei, vier eetlepels honing en eet eetlepel kaneel.
Bereiding: Verwarm eerst de oven voor op 200 graden Celsius. Meng in een grote kom de havermout met het ei, de melk en de honing. Snijd de appels en dadels in stukjes, bestrooi dit met een flinke snuf kaneel en voeg dit aan het havermoutmengsel toe. Schep dit dan in een ingevette ovenschaal en zet de plaatkoek 25 minuten in de oven. Dit appelgebak is heerlijk bij het ontbijt met wat kwark of yoghurt of als toetje na het avondeten!
Pompoentaartjes met kokosroom en pecannoten
Wil je écht even uitpakken? Maak dan deze heerlijke pompoentaartjes. Het is iets meer werk, maar deze winterse snack is zeker de moeite waard. De zachte smaak van pompoen maakt deze oranje herfstgroente perfect om te verwerken in een gebakje.
Ingrediënten: Driehonderd gram pompoen, een banaan, vier eiwitten, 75 gram boter, 150 gram amandelmeel, zestig gram havermeel, vijftig gram kokosrasp, honderd gram pecannoten, twee theelepels bakpoeder, vierhonderd milliliter kokosmelk, twee eetlepels olie, kaneel en kardemom.
Bereiding: Zorg dat de kokosmelk goed koud is voordat je begint met bakken. Vet zes bakvormpjes in en verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Smelt de boter in een pannetje, voeg de honing en de specerijen toe en roer dit goed door elkaar. Meng in een aparte kom het amandelmeel, havermeel, kokos en bakpoeder. Rasp de pompoen fijn en maal de geraspte pompoen samen met de banaan fijn in een blender. Meng dit vervolgens door het meelmengsel. Klop de vier eiwitten tot zachte pieken en schep dit door het beslag. Voeg daarna het botermengsel toe en meng dit er goed doorheen. Schep het beslag in de vormpjes en bak ze in 25 minuten goudkleurig in de oven. Laat de cakejes afkoelen. Ondertussen kun je aan de slag met de toppings van de gebakjes. Hak de pecannoten fijn en rooster ze kort in een droge pan. Open het blikje kokosmelk en schep het dikke gedeelte eraf om op te kloppen. Als de kokosmelk koud genoeg is scheiden het water en de room van elkaar. Maak de cakejes nu af met de geklopte kokosroom en de pecannoten.
Homemade mueslirepen
De lekkerste mueslirepen maak je zelf! Gebruik hiervoor je favoriete noten, spelt- en havervlokken en gedroogd fruit. Even in de oven en je verantwoorde snack is klaar.
Ingrediënten: vier eiwitten, honderd gram honing, kaneel, citroenrasp, veertig gram boter, tweehonderd gram spelt- of havervlokken en 180 gram noten en/of gedroogd fruit.
Benodigdheden: Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Klop de eiwitten los met honing, kaneel, citroenrasp en gesmolten boter. Hak de noten en het gedroogde fruit grof. Meng deze notenmix door het eiwitmengsel en voeg als laatst de haver- of speltvlokken toe. Verdeel het mueslimengsel over een met bakpapier beklede bakplaat en druk de massa als één koek stevig aan op de plaat. In de oven bak je de koek in 25 minuten gaar en let vooral de laatste tien minuten goed op of de koek net te snel gaat. Je kunt de bovenkant van de koek afdekken met een bakpapiertje om te voorkomen dat de bovenkant aanbrandt. Snijd de koek in repen nadat deze is afgekoeld en je homemade mueslirepen zijn klaar!
Meer Gezondnu? Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.