Zeg eerlijk: in december vullen we het liefst het hele huis (en daarbuiten) met kerstverlichting. Maar al die tierelantijnen betalen zichzelf niet. En met hoge energieprijzen is het niet verkeerd om op de kleintjes te letten. Daarom delen wij vier onmisbare tips om te besparen op kerstverlichting.
De feestmaand breekt aan. Tijd om de kerstlampjes van zolder te halen, te draperen om de kerstboom en de voortuin ermee vol te hangen. Stel dat je tijdens de kerstperiode de volgende lichtjes laat branden:
- kerstboom met een snoer van 20 gloeilampjes (vermogen 25 W);
- kerstster met een gloeilamp (25 W);
- 10 meter lange lichtslang (160 W) aan de gevel;
- 100 buitenlampjes (25 W) in een boom.
Volgens Milieu Centraal verbruik je gedurende de kerstperiode (30 dagen) 170 kWh. Dit is ongeveer 120 euro. Wat kan je doen om te besparen op de kerstverlichting? Dat leggen we je uit.
1. LED it snow
Ga voor ledlampjes! Volgens Milieu Centraal zijn dit soort kerstlampjes maar liefst acht keer zuiniger dan kerstverlichting met gloeilampjes. Door het lagere elektriciteitsverbruik, is de uitstoot van broeikasgassen en vervuilende stoffen minder én jouw elektriciteitsrekening lager.
Goed om te weten: gloeilampen en halogeenlampen verdwijnen uit de winkel als gevolg van de Europese richtlijn Ecodesign, maar deze regel geldt niet voor kerstverlichting. Voor kerstverlichting is er ook geen verplicht energielabel. Ga je kerstverlichting kopen? Let dan goed op, want er ligt nog onzuinige kerstverlichting in de winkel. Het vermogen in Watt geeft aan hoeveel stroom de verlichting gebruikt. Dat kun je terugvinden op de verpakking. Ook staat er meestal duidelijk op als het om ledverlichting gaat.
2. Gebruik een timer
Met behulp van een timer, kun je instellen op welk moment de kerstverlichting automatisch aan en uit gaat. Zo voorkom je dat de verlichting onnodig blijft branden. Hiermee wordt het verbruik 50 kWh (35 euro). Een flink verschil. Je kunt natuurlijk ook handmatig of via een een schakelaar de kerstverlichting uitdoen. De duurzaamste keuze is LED-lampjes én een timer. Dan is je verbruik nog maar 6 kWh (4 euro), dat scheelt dus meer dan 95 procent ten opzichte van 170 kWh. Uitrekenen hoeveel je kwijt bent aan stroomkosten voor de kerstverlichting? Check deze tool.
3. Transformator
Een watte? Juist, een transformator dus. Het apparaatje doet precies wat de naam suggereert: het ‘transformeert’ in specifiek elektrische spanning. Zit er een transformator bij de verlichting? Trek de stekker dan uit het stopcontact als het licht niet brandt. Zo voorkom je dat de verlichting stroom verbruikt als ze niet aanstaan en – jawel – dat bezuinigt.
4. Kerstige kaarsjes
Het huis verlichten kan natuurlijk met meer dan alleen lampjes. Kaarsjes voor het raam of een mooie lantaarn in de voortuin geeft ook een gezellige effect. En je hebt ze ook nog eens in allerlei leuke kerstvormen en maten. Let wel op dat je deze weer uitblaast.
Geldzorgen, jezelf opwarmen zonder verwarming of superslimme supermarkttips? Hier lees je meer over hoe je kan besparen of je met je geld om kan gaan.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.