Hoe vaak ga jij in bad? Of misschien een betere vraag: heb jij een bad thuis? In Nederland zijn we niet zo van het badderen. Want och, het duurt zo lang… Duitsers hebben daar een andere kijk op. Die zijn vaak te vinden in de sauna of badkuip. Wat is hun geheim?
Een badkamer zonder bad is, letterlijk, een kamer. En daar zit wel wat in: hoewel de douches steeds vernuftiger zijn, geeft een bad toch meer sfeer. Alsof het al, voordat je er überhaupt ingaat, zorgt voor meer ontspanning. Ja, ja, een uitgebreide badsessie is gezond: voor lichaam en geest.
Afkijken bij de Duitsers
Een badsessie wordt nóg effectiever door af te kijken bij de Duisters. We kunnen namelijk veel leren van de Duitse badcultuur, want die is een stuk uitgebreider dan de Nederlandse. Zo zijn zij vaak te vinden in een sauna, wellnessresort of in hun eigen bad. Eén van hun geheimen: basisch badzout (alkaline)! Dit zout zou de huid laten ademen en zure afzettingen neutraliseren. Het basisch badzout kun je gebruiken in je eigen bad, tijdens een bezoekje aan de sauna of bij een massage. Door je onder te dompelen in een bad met basisch badzout wordt je lichaam grondig gereinigd en krijgt je huid een subtiele bescherming. Magnesium en calcium zorgen op hun beurt voor ontspannen spieren, kalium en natrium voor een optimale vochtregulering.
Wat heeft het verder voor voordelen om je lichaam af en toe onder te dompelen in warm water?
Ontspannen geest
Lang stilzitten, kun jij je er iets bij voorstellen? Bang om je te gaan vervelen in bad? We zijn steeds vaker continu bezig, terwijl het belangrijk is om af en toe op de rem te trappen. Even alles loslaten, je hoofd legen en in het hier en nu zijn. Lastig, want we zijn het stiekem een beetje verleerd om écht te ontspannen. Een warm bad helpt een handje. Die leert je zelfs ontspannen. Zet de warme kraan open, plaats kaarsjes op de rand en pak een tijdschrift.
Door rust te nemen en te gaan liggen in warm water, ontspant je lichaam optimaal. Je bloeddruk daalt, je spieren ontspannen, je geest hoeft even niets te doen – heerlijk! Die ontspannen staat heeft nog meer voordelen:
Minder spierpijn en een betere bloedsomloop
Ontspanning na inspanning… het werkt! Als je een uurtje na het sporten in bad gaat liggen, ontspannen je gewrichten en spieren. De volgende dag zal de spierpijn veel minder zijn dan normaal. Maar ook als je niet hebt gesport, masseert het warme water vermoeide spieren en stimuleert het de bloedsomloop.
Meer passie
Een ontspannen bad zou de passie bevorderen bij zeventig procent van de Nederlanders, blijkt uit onderzoek. Voor vijf op de tien Nederlanders is het bad zelfs de plek bij uitstek om de passie te doen oplaaien. Dit komt vooral door de warmte, maar ook door de geur. Ga dus gezellig samen in bad.
Genieten van soberheid
Baden is de oervorm van genieten, stelt de Frans-Joodse filosoof Levinas. Baden betekent volgens hem letterlijk en figuurlijk opgaan in een element. Het is een vorm van soberheid en puurheid. Je hebt water en dat is het. Je gaat op in het water, dompelt je onder en wordt één met het element. Het gevolg: je bent in je element.
Bad, sauna, massage
Een bad heeft één nadeel: het vullen kost meer liters water dan een douche. Iedere dag in bad gaan, is dus wat overdreven en zonde van het water, maar als je het doet: geniet er optimaal van. Met al deze gezondheidsvoordelen moet je jezelf soms even iets gunnen. Je kunt je bad ook laten isoleren met bijvoorbeeld steenwol of thermokussens. Of je kunt je onderdompelen in een basisch bad in de sauna of je laten masseren met basisch badzout. Vooral belangrijk: leer jezelf ontspannen, want alleen dan kun je genieten en je lichaam dat geven wat het nodig heeft.