Zo min mogelijk stoken en geld besparen op boodschappen: we verzamelen alle tips om de hoge energiekosten te beperken. Zuinig koken hoort ook zeker in dit rijtje thuis. Maar wat is de beste manier om energiezuinig te koken?
Energiezuinig koken klinkt ingewikkelder dan dat het is. De truc is om te weten wat de meest duurzame manier is om je pannetje te verhitten. Fijn extraatje: deze manier van koken is ook nog eens een stuk makkelijker!
Gas of elektrisch?
Volgens Manon Mintjes van MilieuCentraal maakt het – door de torenhoge energiekosten van tegenwoorden – voor de portemonnee niet zo veel uit. Koken op gas of op een inductiekookplaat is ongeveer even duur. Wat energieverbruik betreft is een inductiekookplaat wel het meest zuinige manier van koken volgens het Voedingscentrum.
Zijn elektrische keukenapparaten een slimme zet?
Een slowcooker of rijstkoker lijkt zuiniger dan het koken op een fornuis. Maar volgens Manon zijn deze apparaten niet per se beter voor het milieu. Je gebruikt het apparaat maar zelden waardoor de aanschafkosten en energie die het gekost heeft om het apparaat te maken hoger zijn dan wat je bespaart met zo’n apparaat.
Hoe zit het met de airfryer?
Welk apparaat dan wel een energiezuinige investering is volgens Manon? Juist: de airfryer. Bak je patat in een airfryer in plaats van in een frituurpan? Dan bakt de patat een stuk sneller gaar waardoor dit apparaat een hoop energie én olie bespaart. Hoe gezond voeding uit de airfryer is lees je hier.
Tips om zuinig te koken
Opwarmen met de magnetron: Gebruik de magnetron in plaats van de oven om gerechten op te warmen.
Snelle snelkookpan: Een snelkookpan zorgt ervoor dat het voedsel sneller gaar wordt en kan hiermee tot wel 70% van de kooktijd en energie besparen.
Op elk pannetje past een deksel: Doe altijd een goed passende deksel op de pan om het verlies van warmte te voorkomen.
Laat voedsel nagaren: Vaak kun je de oven of het fornuis al uitzetten voordat de maaltijd helemaal gaar is. Door de warmte van de oven of de pan gaart het gerecht nog wel genoeg na als je de apparaten uit zet.
Kies een passende pit: Zorg dat de pit waar je pan opstaat niet groter is dan de pan zelf. Kook je op gas? Zorg dan dat het vuur niet langs de zijkant van de pan komt. Zo voorkom je dat er een heleboel warmte verloren gaat. Kies ook een zo klein mogelijke pan. Hoe groter de pan hoe groter het oppervlak dat verwarmt moet worden. Zonde van de energie!
Klein laagje water: Kook niet met teveel water. Het is zonde van de energie om een volle pan met water te verwarmen. Een klein laagje water – zodat het voedsel net niet droog kookt – is al voldoende. Pluspunt: je behoud zo ook meer vitamines!
Eenpansgerechten: Makkelijk én duurzaam! Zoek gerechten op waarbij je maar een pan nodig hebt zoals shakshuka of risotto. Je hoeft maar een pan te verwarmen en je hebt minder afwas. Win-winsituatie!
Kook op half gas: Een andere manier om zuinig te koken is om het gas niet op maximaal te zetten. Koken op laag of half gas kan tot wel 60% energie besparen volgens het Voedingscentrum.
Mealprepping: Kook voor meerdere dagen tegelijk. Bereid je een dubbele portie? Dan hoef je maar één keer per twee dagen het fornuis of de oven te gebruiken. De volgende dag – of de dag daarna – hoef je het gerecht alleen nog maar op te warmen in de magnetron of airfryer.
Gebruik een eetmaatje: Wil je echt stappen maken met energie besparen? Zorg dan dat je geen voedsel weg hoeft te gooien. Kook niet meer dan dat je nodig hebt. Gebruik een eetmaatje of een weegschaal als hulpmiddel en kook groenten mét schil en stronk waar mogelijk.
Meer bespaartips? Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.