Van de honderdduizend mensen in Nederland met diabetes type 1, heeft zes procent coeliakie. Dit bleek uit onderzoek van het VU medisch centrum. Toch zijn er veel mensen die niet weten dat ze glutenintolerant zijn, maar wel iedere dag last hebben van coeliakie-gerelateerde klachten zoals diarree en buikpijn. Is een screening daarom nodig?
Uit onderzoek van Sjoerd Bakker, maag-, darm- en leverarts in opleiding, bleek dat een derde van de mensen die diabetes type 1 kreeg op volwassen leeftijd, meer dan vijf jaar klachten had voordat coeliakie werd gediagnosticeerd. Mensen met diabetes worden niet standaard gescreend op coeliakie. Als het aan Bakker ligt wordt dit wel elke vijf jaar gedaan, omdat het veel mensen kan helpen. Gelukkig is coeliakie makkelijk te diagnosticeren in het bloed. Opvallend: coeliakie heeft geen effect op de glucoseregulatie bij mensen met diabetes type 1, ontdekte Bakker.
Buikpijn, diarree en moeheid
Coeliakie is een aandoening aan de dunne darm, waarbij de binnenkant van de dunne darm beschadigd als het in aanraking komt met gluten. Gluten zijn eiwitten uit granen als tarwe, rogge en gerst. Meestal zorgt coeliakie voor veel klachten, zoals buikpijn, diarree, moeheid, en heeft het een groot effect op je sociale leven. Er zijn in Nederland ongeveer 25.000 mensen bij wie coeliakie is vastgesteld. Waarschijnlijk zijn er veel meer mensen met coeliakie, alleen worden de klachten vaak niet snel herkend. Bij vrouwen komt het twee keer vaker voor dan bij mannen.