Om een simpele salade om te toveren tot een heerlijke salade, heb je maar één ding nodig: een lekkere dressing. Een mix van kruiden, olie en andere smaakmakers maakt of kraakt het groenvoer op je bord. Maar hoe maak je een dressing die je salade naar een hoger plan tilt? En welke dressings zijn altijd een succes?
Voor de luie kok is er een heel schap in de supermarkt gevuld met dressings. Flesjes gevuld met caesar dressing, honing-mosterd dressing, yoghurtdressing en ga zo maar door. Naast dat deze kant-en-klare dressings láng niet zo lekker zijn als wanneer je ze zelf maakt, worden ze meestal gezoet met suiker en wordt er vaak een flinke snuf zout aan toegevoegd. Zelf een dressing maken, is dus niet alleen leuker, maar ook lekkerder en gezonder.
Gezonde dressing maken? Volg deze tips
Tip 1: De combinatie citroensap, olijfolie, balsamicoazijn, zout en peper doet het altijd goed. Houd de verhouding één deel azijn en drie delen olie aan en voeg daarna smaakmakers als citroensap, peper en zout en eventueel mosterd, ui en kruiden toe. Wel goed proeven!
Tip 2: Stem je dressing af op de ingrediënten in je salade. Bij een Italiaanse salade past een mix van olijfolie, balsamicoazijn en oregano. Een Mexicaanse salade smaakt lekker met een dressing van limoensap en koriander en bij een Franse salade hoort een vinaigrette met Dijonmosterd.
Tip 3: Proef je dressing niet met een lepel of je vinger, maar met een blaadje sla of een ander ingrediënt uit je salade. Zo weet je veel beter hoe het straks in je salade smaakt.
Tip 4: Het loont als je de dressing pas op het allerlaatste moment aan een salade toevoegt. Vervoer je dressing daarom in een klein bakje als je een salade meeneemt. Anders is de kans groot dat je knapperige salade is veranderd in een zompige brei.
Tip 5: Als je een salade maakt met gekookte groente, zoals aardappels en sperziebonen, kun je de dressing het beste toevoegen als de groente nog warm is. Er is dan genoeg tijd om de dressing te absorberen, zonder dat de groente slap wordt.
Tip 6: Vervang citroensap in je dressing ook eens voor versgeperste sinaasappelsap of grapefruitsap.
Tip 7: Je dressing is zo klaar als je de ingrediënten in een potje stopt en even flink schudt. Dat werkt beter dan wanneer je de ingrediënten roert.
Tip 8: Gedroogde kruiden moet je even de tijd geven om in te trekken. Maak daarom, als het even kan, de dressing twee uur voordat je de salade wilt opdienen. Je dressing heeft dan meer pit.
Tip 9: Gooi de mosterdpot met het restje mosterd niet weg. Dit is de basis voor een lekkere dressing. Je hoeft er alleen een beetje azijn, olijfolie en citroensap aan toe te voegen.
De zes lekkerste saladedressings
Recept: yoghurt-dille dressing
Nodig:
– 5 eetlepels yoghurt
– 3 eetlepels citroensap
– 2 theelepels gedroogde of verse dille
– snufje zout en peper
Meng in een kom de ingrediënten tot een gladde dressing. Is het iets te dik? Voeg dan een klein beetje water toe. Lekker bij een frisse salade met komkommer, augurk.
Recept: Japanse dressing
Nodig:
– 4 eetlepels sesamolie
– 3 eetlepels sojasaus
– 1 eetlepel rijstazijn
– 2 theelepels wasabi
Mix de ingrediënten tot een gladde dressing. Deze dressing smaakt extra goed bij een salade met komkommer, avocado, sperziebonen en botersla.
Recept: avocadodressing
Nodig:
– 100 gram volle yoghurt
– halve avocado
– 1 eetlepel appelazijn
– 1 eetlepel verse peterselie
– snufje zout
Doe de ingrediënten in een blender totdat het een glad geheel is. Voeg eventueel een beetje water of extra citroensap toe om de dressing iets vloeibaarder te krijgen.
Recept: pestodressing
Nodig:
– 50 gram verse basilicumblaadjes
– 6 eetlepels olijfolie
– 5 walnoten
– 1 eetlepel citroensap
– peper en zout
Meng de ingrediënten met een staafmixer en giet het over je salade. Lekker bij een pastasalade of salade met tomaat en mozzarella.
Recept: honing-mosterddressing
Nodig:
– 1 eetlepel mosterd
– 1 eetlepel honing
– 1 eetlepel witte wijnazijn
– 4 eetlepels olijfolie
– Snufje zout en peper
Meng de ingrediënten en serveer je dressing bij een salade met gerookte kip, veldsla, tomaat en komkommer.
Recept: blauwekaasdressing
– 50 gram blauwe kaas
– 1 teen knoflook
– 200 ml yoghurt
– 1 eetlepel witte wijnazijn
– 2 eetlepels verse peterselie
Pers de knoflook, verkruimel de blauwe kaas en voeg de rest van de ingrediënten toe. Gebruik eventueel een staafmixer om er een gladde dressing van te maken.
Hoe lang kun je een zelfgemaakte dressing bewaren?
Een zelfgemaakte dressing kun je een paar dagen in de koelkast bewaren. Stop het in een schoon bakje of potje. Ruikt het gek of ziet het er gek uit? Dan is het tijd om je zelfgemaakte dressing weg te gooien.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.