Het is een veelvoorkomende term: de mannengriep. Veel vrouwen gebruiken het fenomeen om het gedrag van hun man te beschrijven als hij zich ziek, zwak en misselijk voelt. Maar in hoeverre bestaat de mannengriep eigenlijk? Hebben de heren simpelweg écht meer last van griepklachten dan vrouwen of is het een fabeltje?
Gekuch, gepuf, geen eetlust en echt niet kunnen bewegen door de pijn: bij mannen lijkt ‘ziek zijn’ altijd nét een tikkeltje erger, maar bestaat de mannengriep echt? Zochten wij voor je uit.
Wetenschappelijk onderzoek
Geloof het of niet, maar in 2018 leek het onderzoek in The British Medical Journal even te bewijzen dat de mannengriep daadwerkelijk bestaat. Het artikel ‘De wetenschap achter de mannengriep’ van de Canadese huisarts Kyle Sue, werd wereldwijd opgepikt door honderden nieuwsmedia. Helaas bleek het tegendeel waar. Het excuus? Sue gaf commentaar aan de Volkskrant en vertelde dat hij het onderzoek “niet al te serieus bedoelde”.
Klachten kunnen verschillen
Terug bij af dus. Of toch niet? Allereerst is het goed om je te realiseren dat virusklachten bij iedereen kunnen verschillen. Of je nou man, vrouw, jong of oud bent. Maar meer factoren kunnen ervoor zorgen dat je sneller last hebt van kwaaltjes. Zo kan dit bijvoorbeeld te maken hebben met de hoogte van je pijngrens, erfelijkheid en je afweersysteem. Toch geeft een onderzoek van de University of Stanford aan dat de verschillen in progesteron – zowel in het mannelijk en vrouwelijk lichaam – kunnen zorgen voor een beter of slechter immuunsysteem. In dit onderzoekt werd ontdekt dat het immuunsysteem van mannen met veel testosteron minder goed reageert op een griepprik, dan mannen met minder testosteron. En vrouwen. Maar om op basis hiervan te concluderen dat de mannengriep bestaat is ook wat vergezocht.
Geen bewijs voor mannengriep
Ondanks meerdere onderzoeken naar de zogenaamde mannengriep is er geen wetenschappelijk bewijs. De Wereldgezondheidsorganisatie schreef in 2010 een rapport over griep, gender en sekse, maar ook in dat rapport staat geen bewijs over de mannengriep. Er is dus nog veel onduidelijk wat betreft sekse en de griep.
Dat mannen harder door de griep worden getroffen dan vrouwen is dus niet bewezen, maar dat vrouwen andere diagnoses krijgen dan mannen is wél duidelijk. Het overkomt vrouwen met gezondheidsklachten namelijk nog maar al te vaak dat onduidelijke klachten worden afgedaan als overgangskwaal of ‘het zit tussen de oren’. Met een verkeerde diagnose als gevolg. Wij spraken journalist Mirjam Kaijer hierover en sommen in dit artikel een aantal onverklaarde gezondheidsklachten op die extra aandacht verdienen.
Wat te doen bij de (mannen)griep?
Griep blijft een fikse aanslag op je afweersysteem, zowel voor vrouwen als voor mannen. Snel beter worden is dus het allerbelangrijkste, maar wat kun je het beste doen tegen de griep? Geef je lichaam rust, eet gezond en drink voldoende water. Huisarts Wim Roukema geeft hier vier gouden tips voor het herstelproces.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.