In een poging wat kilo’s kwijt te raken of gezonder te leven zijn we vaak op zoek naar gezonde alternatieven van onze favoriete snacks. Wil je chips liever laten staan? Dan kom je al gauw uit bij popcorn. Maar is popcorn eigenlijk wel zo’n gezonde snack? Wij zochten het voor je uit.
Kijk je een film, dan is die zak chips vaak al leeg voor je het in de gaten hebt. Doe je er goed aan om deze snack in te ruilen voor een bak popcorn? En hoe kunnen we deze geliefde snack het best bereiden?
Kant-en-klaar, magnetron of zelfgemaakt?
Koop je een bak kant-en-klare popcorn met zout, suiker of een laag karamel? Dan hoort je snack thuis in het rijtje met chips, borrelnoten en andere ongezonde snacks. Deze popcorn is vaak gemaakt met harde, verzadigde vetten – ook wel slechte vetten genoemd. En je kunt je voorstellen dat een laag karamel of zout de voedingswaarde van popcorn niet veel goeds doet. Hoe zit het met magnetronpopcorn? Ook hier wordt van te voren al een flinke laag vet en zout aan toegevoegd. Jammer, maar helaas. Laat je al deze toevoegingen achterwege? Dan is deze snack best wel gezond! Popcorn is namelijk niets meer dan een maïskorrel die gepoft is met behulp van een beetje olie. Verhit je een maïskorrel? Dan ontstaat er stoom aan de binnenkant van de korrel. Zodra de druk te hoog wordt knapt het vliesje open. En daar is je popcorn!
Antioxidanten en gezonde vliesjes
Volgens een onderzoek van American Chemical Society bevat popcorn meer antioxidanten dan groente en fruit. In popcorn zijn fenolen namelijk meer geconcentreerd dan in groente en fruit. Dit komt doordat popcorn gemiddeld maar vier procent water bevat terwijl de meeste groente- en fruitsoorten zo’n negentig procent water bevatten. En herken je de vliesjes die zo irritant tussen je tanden blijven zitten? Onderzoeker Joe Vinson vertelt dat deze vliesjes juist de hoogste concentratie antioxidanten en vezels bevatten. Die vliesjes zijn dus toch ergens goed voor. Maar dit betekent natuurlijk niet dat je je portie groente en fruit kunt inruilen voor een schaaltje popcorn.
Zelf gezonde popcorn maken
Hoe gezond popcorn is hangt volledig af van hoe de snack is bereidt. Net als bij een bananenbrood, pastasaus en deze producten is het veel voedzamer om zelf te gaan bakken en kokerellen. Een verkeerde bereiding kan deze knettergezonde snack een stuk minder gezond maken. Hoe maak je gezonde popcorn? Vervang boter in de pan door olie, giet geen laag gesmolten boter over de popcorn na het poppen en laat die lading zout achterwege. Hoe dan wel? Volg ons stappenplan.
Stap 1: Doe een klein scheutje zonnebloemolie in een pan en zet de pan op hoog vuur.
Stap 2: Zodra de pan goed warm is strooi je de popcornmaiskorrels – het is belangrijk dat je hier popcornmais gebruikt – in de pan. Doe de deksel op de pan en schud de maiskorrels even goed door de olie. Blijf bij de pan in de buurt van voor je het weet is de popcorn klaar. Schud halverwege het poppen ook nog een keer.
Stap 3: Zodra het poppen is gestopt kun je de pan van het vuur afhalen – doe dit ook zo snel mogelijk zodat de popcorn niet verbrandt.
Stap 4: Zout, boter of karamel over de popcorn strooien maakt deze snack natuurlijk een stuk minder gezond. Maar ook zonder deze toevoegingen kun je de snack lekker maken. Bestrooi de popcorn liever met chilivlokken, paprika-, knoflook-, chili- of kerriepoeder.
Op zoek naar meer inspiratie voor gezonde snacks? Probeer ook eens deze winterse snackrecepten.
Meer Gezondnu? Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.