Waar de een alle E-nummers en kant-en-klaar producten probeert te vermijden vindt de ander dat E-nummers juist een shout-out moeten krijgen. E-nummers zorgen dat voedsel langer houdbaar is en gaan om die reden voedselverspilling tegen. Wij vroegen drie experts om hun bevindingen over E-nummers.
E-nummers, onschadelijk of toch ongezond? Het ligt allemaal wat ingewikkelder. Peter Voshol, medisch fysioloog en senior onderzoeker, Henny de Lint, diëtist en natuurvoedingsdeskundige diëtist Anouk Berends praten ons bij.
Zijn E-nummers veilig?
Peter Voshol, medisch fysioloog en senior onderzoeker aan het Louis Bolk Instituut, onderzoeksinstituut op het gebied van duurzame landbouw, voeding en gezondheid zegt hierover: “Je kunt niet zeggen dat alle E-nummers giftig zijn, maar dat ze helemaal veilig zijn weet je ook niet. Mijn grootste punt is dat E-nummers altijd in enkelvoud worden getest, maar als je kijkt op de gemiddelde verpakking dan zit er nooit één E-nummer in. Het is altijd een combinatie. Daarnaast worden E-nummers getest voor bewerking, niet nadat een product gekookt, gepasteuriseerd of gesteriliseerd is. Of E-nummers nog steeds veilig zijn als je ze bij elkaar worden gegooid en in een bewerkt product zitten, kun je dus niet vaststellen.”
Henny de Lint, diëtist en natuurvoedingsdeskundige heeft een andere kijk op E-nummers: “Niets is gif! Dezelfde E-nummers zitten ook in biologische producten, maar dan met de naam voluit geschreven. Het zijn best onderzochte stoffen, waarbij één vraag altijd open blijft en ook niet zomaar te onderzoeken is: wat doen ze samen in ons lijf? Het kan positief zijn, maar mogelijk ook negatief.”
Anouk Berends is diëtist en deelt haar mening: “Het is geen gif. Ze zijn immers niet voor niets een E-nummer. Met andere woorden, een goedgekeurd en goed gecontroleerde stof, die zelfs als je er meer dan gemiddeld van binnenkrijgt, niet schadelijk is. Dat is zeker weten goed onderzocht. E-nummers kunnen verschillende functies hebben. Denk aan: conserveren, kleurstoffen, geur- en smaakstoffen en drijfgassen. Zo is conserveren handig om iets wat langer dan gewoon te kunnen bewaren en zijn kleurstoffen handig omdat we liever zwarte cola drinken dan groene. Maar zijn we daarmee eigenlijk niet ontzettend verwend? Er wordt namelijk van alles aan onze voeding toegevoegd om het voor ons makkelijker en mooier te maken. Daar komt bij: vaak is een E-nummer niet de enige toevoeging aan een bewerkt product. Wat dacht je van suiker en zout, alles ‘ten goede’ van de smaak?”
Is kant-en-klaar net zo gezond als vers?
“Dat bewerkte voeding minder gezond is dan vers, staat vast”, vertelt Voshol. ”Zelfs de Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat zeventig tot negentig procent van de chronische ziektes in onze moderne maatschappij wordt veroorzaakt door (over)consumptie van bewerkt voedsel. Het bevat te veel suiker, te veel zout, te veel vet en te weinig groente. Daar zou ik me meer op focussen dan op E-nummers. Als je zelf kookt, weet je tenminste wat je bakt, stooft of kookt. Dat is altijd gezonder.”
Maar kant-en-klaar hoeft niet altijd negatief te zijn, aldus de Lint ”Veel maaltijden zijn zonder toegevoegde suikers en zout is gereduceerd.”
Diëtist Anouk Berends vindt de toevoeging van suiker en zout een groot nadeel aan aan kant-en-klaar producten. ”Bij E-nummers heb je nog een wettelijk vastgesteld maximum, daar mag de fabrikant absoluut niet overheen gaan. Maar hoe zit dat eigenlijk met suiker en zout? Daarnaast is zelf eten klaarmaken super leuk. Je krijgt er honger van, leert hoe je met producten om kunt gaan, je ziet wat er in je maaltijd terecht komt en je kunt je maaltijd helemaal naar eigen smaak aanpassen en inspelen op het seizoen.”
Meer Gezondnu? Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.