Ze poppen tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond: verzwaringsdekens. Maar hoe werkt zo’n deken nou precies? En helpt het ook echt als je last hebt van slaapproblemen? Slaapcoach Irma Leijten geeft advies over dit populaire middel.
Een goede nachtrust is niet voor iedereen vanzelfsprekendheid. In 2018 bleek uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat maar liefst een kwart van de Nederlanders een slaapprobleem heeft. Niet in slaap vallen, de hele nacht woelen of wakker worden met vermoeidheid. De hoogste tijd dus om manieren te verkennen die ons kunnen voorzien van een geslaagde nachtrust, zoals het populaire verzwaringsdeken.
Wat is een verzwaringsdeken?
Een verzwaringsdeken is een deken in een hoes, die zwaarder is dan een gewoon dekbed. ”Het uitgangspunt is dat het zo’n 10 procent van je lichaamsgewicht weegt, dus tussen de 5 en 10 kilo”, vertelt Leijten. ”Het idee achter het werkingsmechanisme is dat door de extra druk het veilige en geborgen gevoel versterkt wordt, waardoor de slaap verbetert. Het werkt voor een aantal mensen goed, en dat is fijn natuurlijk. Helaas geldt dat, zoals bij elk hulpmiddel, niet voor iedereen. Het kan ook helemaal niet of slechts tijdelijk werken. Een nadeel van dit hulpmiddel is dat je het vertrouwen in slaap buiten jezelf legt, namelijk bij de deken. De kans bestaat dat je er te gehecht aan raakt en er afhankelijk van wordt. Als je hoopt dat zo’n deken de oplossing is voor je slaapprobleem, wat gebeurt er dan als je onverhoopt toch een keer slecht slaapt? Wat moet je dan? Op zoek naar weer een nieuw hulpmiddel voor erbij? Zo’n verzwaringsdeken kan een prima kortetermijnoplossing zijn, een soort van pleister.”
Slaapprobleem oplossen
Kun je moeilijk in slaap komen, dan kan het slaapprobleem ook te maken hebben met leefstijl en slaapgewoontes die je natuurlijke slaapwaakritme verstoren. ”Je kunt die gewoontes eens onderzoeken op ‘slaapvriendelijkheid’, waardoor je ontdekt hoe je jouw natuurlijke slaapvermogen blijvend kunt versterken. Met een ‘slaapvriendelijke’ leefstijl nodig je als het ware slaap uit, zonder het af te willen dwingen. Als je met de juiste verwachting – ‘ik vind het een fijn en veilig gevoel onder zo’n zware deken’ en meer niet – gebruik maakt van een verzwaringsdeken kan het ook een lange termijnoplossing zijn. Want dan laat je jouw verwachtingen over slaap los.”
Tips om beter te slapen
Leg je telefoon weg: Veel mensen gebruiken hun smartphone als wekker. Ook daar is een oplossing voor: koop een échte wekker. Laat je telefoon in de woonkamer liggen.
Denk aan je voeding: Veel slechte slapers eten nog iets wat vult voor ze naar bed gaan. Toch kun je dit beter niet doen. Een snack met vetten en eiwitten, zoals een bakje yoghurt of wat kaasblokjes hebben langer nodig om te verteren. Je spijsvertering is dan nog druk aan het werk en dat heeft geen positief effect op je nachtrust. Met honger naar bed gaan is alleen ook niet verstandig. Eet dus wel iets kleins, zoals een stuk fruit of wat snackgroenten.
Maak een avondwandeling: Een frisse neus halen voor je naar bed gaat kan zin hebben. Door een kleine avondwandeling te maken, maak je je hoofd leeg.
Of je nu moeite hebt met inslapen, doorslapen of te vroeg wakker wordt.. Slaapproblemen kun je onder controle krijgen met handige tips. In het februarinummer van Gezondnu lees je 7 gouden slaaptips die écht werken.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.