Spullen. O-ver-al spullen! Een broek waaraan het voornemen kleeft dat je er nog wel een keertje in lijnt, een kast die uitpuilt van oude agenda’s en tijdschriften, een koelkast vol potjes die al láng over datum zijn. Opruimen. Het geeft rust in je hoofd. Echt! Niet overtuigd? Deze deskundigen vertellen waarom het toch beter voor je is, want anders krijg je last van zooikoorts. Echt waar.
Slim schoonmaken, opruimtechnieken en meer rust in je hoofd. Boeken hierover schieten als paddenstoelen uit de grond. Diet Groothuis schreef erover in Het Grote Poetsboek, we hebben natuurlijk de opruimmethode KonMarie en Hein Zegers kwam recent voor de dag met het boek Zooikoorts waarin hij een onderzoek presenteert naar het welzijn van mensen die minimalistisch leven. We legden de drie boeken en publicaties naast elkaar. Wat werkt echt? Of een, betere vraag, wat werkt voor jou?
Ontspullen
Sommigen hebben baat bij een lijstje op de koelkast, terwijl de ander er liever veel over leest. Diet Groothuis: “Het internet staat vol met vervuilde informatie. Het is belangrijk niet alles zomaar aan te nemen, je moet gaan uitvinden wat voor jou werkt. Voor ik ging verhuizen heb ik de KonMarie-methode toegepast. Daarvoor staat eigenlijk een halfjaar, maar ik deed hem in tien dagen. Dat resulteerde in (nog steeds) opgeruimde kasten. Zeker eenderde van mijn spullen gingen weg. Ik hou ervan om lekker te struinen op de vrijmarkt met Koningsdag en heb daarom besloten dat als er iets nieuws in huis komt, er iets anders voor weg moet.”
Marie Kondo
KonMarie is gericht op een opgeruimd huis. Diet: “Ik leerde dat je niet per kast of kamer moet opruimen, maar per categorie. Dat leg je allemaal op één plek waardoor je een beter overzicht heb van je bezittingen. Zo kom je bijvoorbeeld vijf winterjassen tegen, terwijl je de winter met drie jassen ook wel overleeft.”
De KonMarie-methode richt zich vooral op de waarde die je aan spullen hecht. Je gaat bij elk stuk na wat het met je doet en welke waarde het voor je heeft. Je moet je telkens afvragen: ‘Does it spark joy?’ Oftewel: ‘Geeft dit mij een blij gevoel?’ Zo niet, dan kan het weg. Weggooien hoeft niet direct, je kunt het ook weggeven. Maar, zegt Marie Kondo in haar boek, zorg er wel voor dat je je spullen niet zomaar weggeeft aan mensen die er niks aan hebben want dan maak je het verzamelprobleem voor hen juist weer groter.
Eenvoudig leven
Eenvoudig of minimalistisch leven gaat een stapje verder dan alleen een opgeruimd huis. Hein Zegers, gespecialiseerd in positieve psychologie en schrijver van het boek Zooikoorts, heeft onderzoek gedaan naar mensen die bewust zo eenvoudig mogelijk leven. “Iedereen wil gelukkig zijn. Maar investeren in gelukkiger worden voelen mensen soms als iets wat ze er óók nog eens bij moeten doen. Maar wat nu als we weglaten van dingen als positief gaan zien? Dingen weglaten, zowel uit de agenda als kasten, zorgt voor een beter welzijn.”
Je leven minimaliseren kan op verschillende manieren. Gooi niet gelijk al je spullen weg en zet geen te koop-bord in de tuin. De een vindt minimaliseren wonen in een opgeruimd huis, de ander vindt het in parttime werken of kleiner wonen. Hein Zegers ontwikkelde de BASICS-methode: Back, Attention, Selection, Invest, Cut en Sense. Zegers: “Het gaat er in het grote geheel om dat je je niet bezighoudt met korte termijndoelen, maar met je levensmissie. Je houdt met alles wat je doet rekening met die missie. Past dit erbij? En wat laat ik ervoor weg als ik iets anders ga doen of kies?”