Hoe groener, hoe gezonder, lijkt het wel. Dat geldt ook voor broccoli. Het zusje van de bloemkool is rijk aan eiwitten, vezels en vitaminen. Volgens onderzoekers van de Johns Hopkins Universiteit is er nog een belangrijke reden om vaker broccoli op het menu te zetten: het heeft een positief effect op diabetes type 2. Hoe zit dat?
Onderzoekers van de Amerikaanse Johns Hopkins Universiteit deden onderzoek naar het effect van broccoli op diabetes type 2. Gedurende twaalf weken hielden ze 97 volwassenen met diabetes type 2 nauwlettend in de gaten. Een derde van deze groep was het de afgelopen jaren niet gelukt om met behulp van medicijnen en leefstijlaanpassingen diabetes onder controle te houden. Van de proefpersonen kreeg de helft iedere dag een hoge dosis van de stof sulforafaan, een antioxidant dat in broccoli voorkomt. De andere helft kreeg een placebo.
Dalende bloedsuikerwaarden
Bij de proefpersonen die een dosis sulforafaan kregen, daalden de bloedsuikerwaarden met een gemiddelde van tien procent. Volgens het onderzoeksteam is dit genoeg om de kans op complicaties in de ogen, de nieren en het bloed te verkleinen. Het effect van sulforafaan was het grootste bij de mensen met overgewicht.
Om broccoli het geheime wapen tegen diabetes type 2 te noemen, is er eerst nog meer onderzoek nodig. Wel kan sulforafaan in de toekomst mogelijk worden ingezet om diabetes type 2 te behandelen. Op dit moment is metformine het meest voorgeschreven medicijn. Het voordeel van sulforafaan is dat het waarschijnlijk geen bijwerkingen heeft.
Broccoli, kool en spruitjes
Naast dat sulforafaan in broccoli zit, komt het in meer kruisbloemige groente voor zoals spruitjes en kool. Om dezelfde hoeveelheid sulforafaan binnen te krijgen als de proefpersonen moet je wel flink veel broccoli eten. De dosis van dit antioxidant was honderd keer groter dan dat je in één broccoli vindt. Al is extra groente eten natuurlijk nooit verkeerd.