Draag je vaak een headset, bezoek je graag een concert of festival of werk je regelmatig in een luide omgeving? Dan doe je er verstandig aan om je gehoor te beschermen. Wij leggen je uit hoe je dat doet met 5 eenvoudige manieren.
De cijfers liegen er niet om: volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) lopen wereldwijd ongeveer 1,1 miljard jongeren risico op gehoorverlies door blootstelling aan harde geluiden, zoals luide muziek. Naar schatting lijden ongeveer 430 miljoen mensen daadwerkelijk aan gehoorverlies of oorsuisproblemen en dat aantal blijft maar stijgen. Wees daarom zuinig op je oren en bescherm je gehoor.
Tips om je gehoor te beschermen
Dat je niet met je oor tegen een dreunende speaker moet staan, weten we vast allemaal. Afstand houden van de geluidsbron is een belangrijk advies, maar met deze vijf manieren kun je je gehoor ook beschermen:
1. Neem vaker pauze met de 60/60-regel
Luister je veel naar muziek, neem dan regelmatig een pauze om je gehoor rust te geven. Zo kunnen de fijne haarcellen in het oor zich herstellen. Bij hard en voortdurend lawaai beschadigen de haarcellen, omdat ze onvoldoende zuurstof krijgen, aan elkaar kleven of afbreken. Als haarcellen eenmaal kapot zijn, komen ze helaas niet meer terug.
Jabra, specialist op het gebied van op het gebied van audio, zegt hierover: ”Beschadiging van de haarcellen is de meest voorkomende oorzaak van blijvende gehoorschade. Dat is waarom het goed is om het 60/60-principe van de Britse onderzoeksorganisatie Deafness Research toe te passen. Dit wil zeggen: luister maximaal 60 minuten per dag naar muziek via een headset met een maximaal volume van 60 procent. Als na verloop van tijd de muziek zachter lijkt te worden, zet het dan niet harder, maar neem een luisterpauze. Het gehoor went aan het volumeniveau en eist steeds hardere geluiden en dat is zeer schadelijk.”
2. Koptelefoon met noise cancelling
Veel mensen zetten hun muziek harder om lawaai uit de omgeving niet te horen. Het is alleen veel beter om een koptelefoon of oordopjes te gebruiken met passieve of actieve noise cancelling om het omgevingsgeluid te dempen. Ideaal en veel beter voor je oren! Meer gezonde luistertips? Check het hier.
3. Heb controle over je maximale volume
Het is lastig om te bepalen wanneer het geluid te hard staat. Daarom sturen sommige telefoons een melding als een schadelijk volume wordt bereikt. Ook kan het maximale volume op veel telefoons worden aangepast in de instellingen en kunnen geluidsniveaus gedurende de dag worden gemonitord. Vooral voor ouders, van wie de kinderen zelf nog niet beseffen hoeveel gevaar hun gehoor loopt door de luide audio, is dit een uitkomst.
4. Train je oren
Het gehoor verbeteren door te sporten? Dat kan! Geen zorgen, het hoeft geen marathon te zijn. Zelfs lichte lichaamsbeweging, zoals een korte wandeling of yogasessie, kan het gehoor verbeteren. Het zorgt namelijk voor een betere doorbloeding in het oor. Een ideale yogapose om de doorbloeding in je oor te bevorderen is de Downward Dog (Neerwaartse Hond).
De Downward Dog voer je uit door in een staande positie te beginnen. Vervolgens plaats je je handpalmen op de grond, zodat beide handen en voeten de grond raken. Je benen houd je recht, zonder ze te overstrekken. Je kan je nek en hoofd dan ontspannen tussen je uitgestrekte armen. Wist je trouwens dat bepaalde yogahoudingen ook ideaal zijn tegen menstruatiekrampen? Deze vijf poses kunnen je écht helpen.
5. Gebruik oordoppen
Een oude, maar gouden tip: draag oordoppen. TIn de kroeg, op een festival of als je je omgeeft in een andere luide omgeving. Schuimdoppen (de bekende ‘herriestoppers’) raadt de GGD af. Ze vervormen de muziek, passen vaak niet goed in je oor en beschermen bieden daarom geen beschermin. Koop in plaats daarvan oordoppen met een muziekfilter. Die beschermen je oren, én zorgen ervoor dat je van de muziek kunt blijven genieten. Je kunt de mensen om je heen ook gewoon verstaan. Ook leuk om te weten: tegenwoordig zijn er niet alleen praktische exemplaren, maar ook nog eens hele stijlvolle oordoppen verkrijgbaar.
Wist je dat..
Op 3 maart is het Wereldgehoordag. Deze dag is door de WHO in het leven geroepen om meer bewustzijn te creëren wat betreft je gehoor. In 2023 staat de dag in het teken van ‘oorzorg’. Het gaat om professionele hulp, maar ook wat je zelf kan doen om verstandig met je gehoor om te gaan.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.