Honing door de thee of een lekker appeltje voor onderweg. Lekker, maar wist je dat deze voedingsmiddelen veel natuurlijke suikers bevatten? Wij vroegen ons af: kun je geraffineerde, witte suiker beter vervangen door natuurlijke suikers? Is dit eigenlijk ook gezonder dan toegevoegde suikers en welke suikersoort kun je het beste kiezen?
We kiezen voor cola zero en granola zonder toegevoegde suikers. Het klinkt ‘gezonder’, maar zijn de suikers uit bewerkte producten veel schadelijker dan de suiker die in een verse appel of glas melk zitten? Kun je beter bakken met honing in plaats van kristalsuiker? Dít moet je weten over suikers.
Suiker versus suiker
Om maar meteen met de deur in huist te vallen: je lichaam herkent het verschil niet tussen natuurlijke suikers en geraffineerde suikers. In je lijf worden alle suikers op dezelfde manier verwerkt. Of je suiker binnenkrijgt via het eten van appels of chocolade maakt wat suikers betreft dus niet uit. Waarom we je dan toch aanmoedigen om voldoende fruit te eten? Een appel of mandarijn bevat, naast suikers, ook andere voedingstoffen zoals vezels en vitamines. Eet je alleen producten die natuurlijke suikers bevatten? Dan krijg je minder snel teveel suikers binnen en raakt je bloedsuikerspiegel minder snel uit balans. Eerder gaven we je al tips over hoe je je lijf er weer bovenop kan helpen na het eten van een grote hoeveelheid suiker.
Van melksuiker tot fruitsuiker
Wat is het verschil tussen glucose, sacharose en lactose? Lactose wordt ook wel melksuiker genoemd. Oftewel, suiker dat van nature voorkomt in zuivelproducten. Volgens het Voedingscentrum wordt lactose in je lichaam afgebroken tot galactose en glucose. Vervolgens zetten enzymen deze galactose ook om in glucose. Hetzelfde geld voor sacharose. Sacharose is opgebouwd uit fructose (fruitsuiker) en glucose. En ook deze stof wordt in je lichaam omgezet tot glucose. In welke vorm je suiker ook binnenkrijgt, uiteindelijk wordt elke vorm van suiker omgezet in glucose.
Wat is de gezondste suiker?
Dat je beter voor een appel kunt kiezen dan een stukje taart klinkt logisch. Maar hoe zit dat met honing, rietsuiker en kristalsuiker? Is de ene soort suiker voordeliger dan de ander? Honing bevat meer water dan kristalsuiker waardoor er minder calorieën inzitten. En rietsuiker bevat meer mineralen dan kristalsuiker. Maar deze hoeveelheden zijn zo laag dat het geen bijdrage levert aan de gezondheid. Het advies blijft dus: alles met mate.
Meer gezonde tips? Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.