Je houd je in met de zoutpot tijdens het koken en die zak chips eet je zelfs niet in één zit leeg. Toch is de kans groot dat je zoutinname te hoog is. Volgens de Nierstichting krijgt 85 procent van de Nederlanders te veel zout binnen. In welke producten zit al dat verborgen zout? En hoe zorg je ervoor dat je hap voor hap minder zout binnenkrijgt? Volg deze eenvoudige tips op om minder zout te eten.
De hoeveelheid zout die we zelf toevoegen aan ons eten is maar 20 procent van de hoeveelheid zout die we binnenkrijgen op een dag, aldus het RadboudUMC. Dit betekent dat de overige 80 procent is toegevoegd aan producten die we kopen in de supermarkt. Extra belangrijk dus om je bewust te zijn van producten met verborgen zout.
Waarom je wil minderen met zout
Met een beetje zout is niks mis. Natrium en kalium – bestanddelen van zout – hebben we zelfs in kleine hoeveelheden nodig voor een fit lijf. Toch is het goed om je zoutinname te beperken tot 5 tot 6 gram per dag. Waarom je minder zout binnen wil krijgen? Volgens het RadboudUMC regelt natrium de hoeveelheid vocht in je lichaam. Krijg je meer zout binnen dan de aanbevolen hoeveelheid? Dan kan dit invloed hebben op je bloeddruk en op de werking van medicijnen. Volgens de Nierstichting kan een te veel aan zout ook de nieren beschadigen. Door te minderen met zout kun je chronische nierschade voorkomen. Heb je diabetes? In dat geval is te veel zout eten nóg ongezonder. We leggen je hier uit hoe dat zit.
1. Wees je bewust van je zoutconsumptie
Gezouten nootjes, chips, vleeswaren en kaas bevatten bakken met zout. Maar zout wordt niet alleen toegevoegd aan producten die daadwerkelijk zout smaken. Ook roomijs, gebak en drop bevatten veel zout. Weten hoeveel zout jij eet op een dag? Krijg inzicht in je eigen zoutinname en test jezelf via de zoutmeter van de Nierstichting.
2. Etiketten lezen
Op elk product in de supermarkt kun je vinden hoeveel zout het bevat. Producten vergelijken? Kijk naar de hoeveelheid zout per honderd gram. Zo kun je eenvoudig zien of het product van het ene merk in verhouding meer of minder zout bevat dan het product van het andere merk. Meer tips om etiketten te lezen vind je hier. Om het je nóg makkelijker te maken heeft de Nierstichting een Zoutvergelijker in het leven geroepen. Zo zie je op een simpele manier welke productgroepen het minste zout bevat. Handig!
3. Kook vers
Kant-en-klare soepen, pastasauzen en pakjes met kruidenmixen zijn echte zoutbommen. Vaak geldt de regel: hoe meer een product is bewerkt, hoe meer zout en suiker het product bevat. Ga zo veel mogelijk voor verse groenten, onbewerkt vlees en maak sauzen en soepen zelf. Leuker, smaakvoller én zoutlozer!
4. Gun je smaakpapillen de tijd
De eerste keren dat je zonder zout eet smaakt het eten misschien een beetje flauw. Je smaakpapillen hebben tijd nodig om te wennen aan zoutarme gerechten. Na een tijdje zul je merken dat je maaltijden steeds smaakvoller worden. Bonus: je gaat maaltijden met veel zout steeds mínder lekker vinden!
5. Verse kruiden
Wie zegt dat zoutloos eten ook smaakloos moet zijn? Vergeet zoute smaakmakers zoals sojasaus, bouillonblokjes, sambal en ketjap. Kies liever voor verse kruiden. Maak bijvoorbeeld een pesto met verse basilicum en top gerechten af met een paar blaadjes koriander. Ook kun je kiezen voor zoutarme bouillonblokjes of zoutarme ketjap. Goed om rekening mee te houden als je een kaliumbeperkt dieet volgt: zoutarme of natriumarme producten kunnen wel kaliumzout bevatten.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.