In 2017 kwamen er weer 12 nieuwe edities van gezondNU uit. Ook online stond het niet stil, we publiceerden honderden artikelen. Wat is ons dit jaar het meest bijgebleven? En wat hebben we geleerd door te schrijven en te interviewen? Kijk mee naar wat er gebeurde op de redactie in 2017.
Het jaar van de botox
Hoofdredacteur José: “Op de redactie van gezondNU is aan veel een gebrek: stilte, tijd en bureauruimte. Maar één ding hebben we in overvloed: meningen. En in 2017 liepen over een kwestie de gemoederen hoog op: botox! Er ouder uitzien, is minder leuk. Maar mag je dat vinden? (Ja! Nee! Stom!). En welke middelen vinden we oké tegen rimpels? Crème, vooruit: hope in a jar. Maar botox? (Nee. Toch wel, waarom niet!) De discussie werd nog feller toen we de actrices Isa Hoes en Medina Schuurman interviewden. Ouder worden staat voor wijsheid, da’s goed. Maar waarom is ouder eruitzien, lelijk? Openhartig vertelden ze over de knellende tweestrijd tussen zelfacceptatie en botoxgebruik. gezondNU 4 leidde ook lang na het interview tot felle discussie over de dunne lijn tussen zelfacceptatie ijdelheid. Mooie gesprekken!”
Meer dutjes
Redacteur Shirah: “Op een koude winterochtend interviewde ik futuroloog Alex Pang in Amsterdam. In de eerste paar minuten van het interview tackelde hij al een vastgeroest idee van veel mensen: meer uren werken, maakt je niet productiever en ook niet succesvoller. Integendeel zelfs. In plaats van extra hard en lang buffelen op je werk, moeten we volgens Pang rust juist serieuzer nemen. Een nieuw geluid! Werk en rust zijn dan wel compleet verschillende dingen, maar als de balans goed is, heeft dat groot effect op je leven. Sinds dit interview maak ik bewuster tijd voor ontspanning, heb ik altijd een opschrijfboekje bij me als ik een rondje wandel en kijk ik anders naar het doen van dutjes. En fijn voor mijn vriend: ik zie nu in dat gamen óók een vorm van ontspanning is. Dat scheelt een hoop gekibbel.”
Mijn dochter
Redacteur Gebke: “Ik ben heel erg blij dat ik dit jaar weer heel veel mooie Ontmoetingen heb mogen maken. Dat is elke keer weer iets heel bijzonders. De ontmoeting met actrices Isa Hoes en Medina Schuurman enerzijds en cosmetisch arts Helga van den Elzen anderzijds staat echter in mijn geheugen gegrift, omdat dit de complexiteit van een schijnbaar oppervlakkig probleem laat zien. Iedereen wil oud worden, maar niemand wil er oud uitzien. Steeds meer mensen zijn bereid om daarin een stap verder te gaan met botox of fillers. Sommigen moeten voor hun gevoel ook wel, omdat ze anders in hun business misschien wel uitgerangeerd zijn. Met elkaar dragen we naar onze dochters uit dat rimpels krijgen en je grijzen haren laten zien ongeveer net zo ongezond en onverzorgd is als (en ik quote); ‘niet naar de tandarts gaan’. Daar wil ik niet in mee gaan. Maar ik ben geen heilige. Dus als ik tegenwoordig ’s ochtends in de spiegel kijk, doe ik gewoon maar mijn ogen dicht en koester in gedachten mijn kraaienpootjes, de strenge frons tussen mijn ogen, de groeven in mijn voorhoofd en hoop dat die ene grijze haar zich in nacht tijd nog niet vermenigvuldigd heeft. Want wat ik hoop en wat ik wil, is dat mijn dochter – die nu tien is – over dertig, veertig jaar en ook nog later trots is op elke vezel in haar lichaam en geest, trots is op de vrouw die ze geworden is.”
Duurzame chocolade
Redacteur Lian: “Op mijn verjaardag, als iemand komt eten … ik krijg steevast een reep pure chocolade. En als er een nieuwe reep in de winkels ligt, ben ik er als de kippen bij. Wekelijks ontvang ik berichtjes van vrienden die een toffe reep hebben zien liggen, omdat ‘je die vast wilt proeven’. Je kunt je wel voorstellen dat ik een gat in de lucht sprong toen bleek dat ík van dichtbij mocht zien (en proeven) hoe duurzame chocolade wordt gemaakt. Ik vond het een prachtig gezicht om te zien dat de Chocolatemakers vanuit een piepklein pandje prachtige initiatieven neerzetten en mooie, duurzame resultaten boeken. Heel tof om de passie en vechtlust voor een duurzame chocoladebranche zo sterk te voelen.”
Bewust eten
Redacteur Lisa: “Een wijze les leerde ik van Emely de Vet, hoogleraar gezondheidscommunicatie en gedragsverandering. We weten allemaal dat gezond eten belangrijk is, maar toch blijven kroketten en pizza’s onweerstaanbaar en zwichten we zo nu en dan. Ik ook. De gezondste keuze is nooit de makkelijkste en dat ligt aan veel dingen, vertelde Emely mij tijdens een interview. Je opvoeding, je omgeving en onze aangeboren voorkeur voor energierijke producten. Een appel gaat het nooit winnen van een zak chips. Voeding is ook gedrag en gewoonte. Onze voedingskeuzes maken we onbewust en ongezonde gewoontes sluipen erin. Je kent het misschien wel: je eet een schaaltje chips voor de tv en voor je het weet is je schaaltje leeg. Heb ik eigenlijk wel iets geproefd? Ik ben daarom meer bewust gaan eten. Af en toe mag je best toegeven aan je trek in chocolade, maar geniet er dan ook intens van. Dat is de belangrijkste boodschap: kies bewust voor wat je eet, dat is al een stap in de goede richting.”
BewarenBewaren