Aardbeien zijn sappig, zoet en heuse vitaminebommetjes. Maar wist je dat een mysterieus onderdeel van deze zomerse vrucht vaak over het hoofd wordt gezien? We hebben het over het groene kroontje bovenop elke aardbei. Het blijkt namelijk dat je het kroontje van de aardbei niet moet verwijderen, maar juist moet eten. Wij vertellen je waarom.
Ja, je leest het goed: het kroontje van een aardbei is eetbaar, hoewel sommige mensen de voorkeur geven om het niet te nuttigen vanwege de textuur. Het bladervormige kroontje is steviger dan de rest van de vrucht, daarom wordt dit deel van de vrucht vaak verwijderd voor ervan wordt gesmuld. Zonde, want het eten van het kroontje kent veel voordelen.
Kroontje van een aardbei is eetbaar
Onsmakelijk? Zeker niet. Hoewel menig mens het kroontje van een aardbei er het liefst af halen, is het hartstikke eetbaar. De smaak van het kroontje is bitter en schijnt in de buurt van de smaak van spinazie te komen. Sterker nog, er zitten veel gezondheidsvoordelen aan om de blaadjes wél te eten. Het is goed voor de maag en darmen, de blaadjes bevatten vitaminen én het zou helpen tegen artritis, omdat het de gewrichten verlicht, zo meldt AGF Sierre, de groothandel van aardappelen, groente en fruit. Al moet je dan waarschijnlijk wel héél veel kroontjes eten.
Maak je een aardbeien sapje of smoothie? Laat het kroontje er dus lekker op zitten! Zin gekregen in een lekkere, frisse smoothie? In dit artikel leggen wij je stap voor stap uit hoe je de perfecte smoothie maakt in een handomdraai. Ook leuk om te weten: de watermeloen is ook een superveelzijdige, zomerse vrucht. Wist je bijvoorbeeld dat watermeloen en feta een perfecte match zijn voor een frisse salade? Hier lees je nog meer lekkere en verrassende recepten met watermeloen.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.