Het najaar is de perfecte tijd om gember in huis te halen. Gember is een perfect middeltje is tegen griep en verkoudheid en het verwarmt je wanneer het buiten koud is. Pak meteen een schoteltje en ga van start!
Gember is lekker in gerechten en in de thee, maar heeft net zoals steranijs, knoflook en kaneel ook veel gezonde krachten. Zo wordt het in de traditionele kruidengeneeskunde ingezet bij:
- Griep en verkoudheid
- Misselijkheid, ochtendziekte en reisziekte
- Bij chronische ontstekingen, ook in gewrichten
- Spierpijn
- Opgeblazen buik
- Een slechte doorbloeding
- Pijn
- Migraine en spanningshoofdpijn
- Menstruatieproblemen
Tip: Pukkeltje? Een plakje gember erop schijnt wonderen te verrichten. Gember helpt bij ontstekingen en ruimt dode huidcellen op. Wat rest is een gave huid.
Gember tegen gesnotter
In gember zitten vitamines (A, C, E, B), magnesium, ijzer, zink, calcium en bètacaroteen en de prikkelende verbindingen gingerol en shogaol. Een goed antisnottermiddel dus! Maak zodra de eerste nies zicht aankondigt of wanneer je een zere keel voelt opkomen, je eigen gemberbrouwsel. Schil een stuk verse gember ter grootte van een duim, snijd deze in plakjes en leg in een pan. Giet hier een halve liter kokend water op en breng dit aan de kook. Laat het tien minuutjes pruttelen met het deksel op de pan en gooi alles door een fijne zeef. Knijp een citroentje uit en voeg eraan toe. Eventueel kun je er nog een lepeltje honing bij doen.
Kun je gember zelf kweken? Ja!
Ook al komt gember van oorsprong uit China, er zijn soorten die best tegen een beetje vorst kunnen. Of je zet je zelfgekweekte gember in een pot, zodat hij na de zomer naar binnen kan. Mooi meegenomen: de gemberplant lijkt een beetje op een minibamboe, dus het ‘groent’ je kamer lekker op. Zo kweek je zelf gember:
- Begin nu, in februari. Breek de gember in stukken.
- Leg ze op een schoteltje met een beetje water op een warme plek, bijvoorbeeld op de verwarming.
- Blijf uiteraard water geven. Na een paar week begint de gember uit te lopen en knobbels te vormen.
- Dan wordt het tijd om de gember in een laagje aarde te leggen. Meestal is het dan inmiddels maart.
- Gember houdt van warmte, dus zet vers gepotte gember ergens waar het niet kouder wordt dan 20 graden. In een kleine kas is ideaal, maar in een pot op de vensterbank kan ook.
- Na een tijdje komen er groene sprieten uit je gemberknollen die uiteindelijk een plant vormen.
- Als ze groot genoeg zijn en het buiten lekker warm is (half mei, na de IJsheiligen), kun je ze verpotten of in de volle grond zetten op een warme, zonnige plek.
- Uiteindelijk groeit je plantje uit tot een soort mini-bamboestruik.
- De gemberoogst blijft onzichtbaar, want die zit onder de grond. Het is een kwestie van de plant voorzichtig uit de aarde scheppen en vervolgens schoon kloppen en afspoelen.
- Tada, je eigen gemberoogst is klaar voor gebruik.
DIY-hoestpastilles met gember
Je kunt je eigen hoestpastilles met gember maken. Breng hiervoor een halve liter water aan de kook met een stuk gember van vijf centimeter. Laat dit twintig minuten pruttelen. Haal de gember eruit. Kook het vocht tot de helft in. Zet het vuur zacht, voeg het sap van een kwart citroen toe en een flinke eetlepel honing. Breng het opnieuw aan de kook. Voeg dan geleidelijk vier eetlepels gelatine of agaragar toe. Doe pas een nieuwe eetlepel in de pan als de voorgaande is opgelost. Blijf roeren om klontjes te voorkomen. Lukt dat niet? Pak dan je staafmixer erbij. Giet het mengsel in een siliconen vorm voor ijsklontjes. Laat een kwartiertje in de vriezer opstijven en sabbelen maar!
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.