Uitgekeken op courgette als vulling voor in de groentemix van je bami- of pastarecept? Herontdek de courgette met deze recepten. Deze groene topper kun je echt in álles verwerken. Van ontbijten met pancakes of havermoutpap tot een gezonde barbecue of een heerlijke pastapestosalade. Deze recepten móét je proeven.
Courgetteplant in de moestuin? Dan kun je in de zomer ladingen met courgettes oogsten. De extra oogst kun je natuurlijk weggeven aan je tante, buurman, vriendin of sportbuddy. Of je maakt er eerst één van deze heerlijke creaties van en geeft die weg.
1. Courgetterolletjes met spinazie en kaas
Dit heb je nodig: spinazie, een ui, een rode peper, eventueel knoflook, courgettes, verste tijm, (magere) kaas of mozzarella
Zo ga je te werk: was de spinazie in ruim koud water zodat er geen zand in achterblijft. Laat dit goed uitlekken en snijd de ui en de rode peper in dunne reepjes (de zaadjes mag je verwijderen als het je te pittig vindt). Roerbak op hoog vuur de ui en peper met de spinazie in een drupje olijfolie. Eventueel kun je hier knoflook aan toevoegen. Laat de spinazie na het roerbakken uitlekken en afkoelen. Schaaf vervolgens de courgettes met een scherpe kaasschaaf in repen. Zo krijg je mooie dunne plakken. Maak van olijfolie en fijngehakte blaadjes verse tijm een kruidige olie met wat zout en peper. Leg de courgetterepen naast elkaar op een ovenplaat die je bekleed hebt met bakpapier en besmeer de repen met tijmolie. Rooster de courgette enkele minuten op ongeveer 200 graden. Leg de plakjes op een rij en beleg ze met een half plakje (magere) kaas óf mozzarella en wat roergebakken spinazie. Rol de courgetterepen strak op en zet ze vast met een prikkertje. Rooster de rolletjes nog even totdat de kaas begint te smelten. Ook lekker voor op de barbecue!
2. Courgettekoekjes met tzatziki
Nodig voor de tzatziki: een komkommer, 250 milliliter Griekse yoghurt, een teentje geperste knoflook, een eetlepel dille, twee theelepels witte wijnazijn en peper.
Snijd de komkommer in stukjes. Leg de stukjes in een vergiet en bestrooi ze met zout. Zet het vergiet 15-20 minuten op een diep bord. Klop in een kom de yoghurt, knoflook, dille en azijn door elkaar. Schep de uitgelekte komkommer erdoor en voeg zout en witte peper toe. Dek de kom af en zet hem in de koelkast.
Nodig voor de koekjes: 300 gram geraspte courgette, een kleine gesnipperde ui, drie eetlepels zelfrijzend bakmeel, vier eetlepels geraspte Parmezaanse kaas, een eetlepel munt, twee theelepels peterselie, nootmuskaat, drie eetlepels droog broodkruim, een ei, olijfolie, rucola en een citroen
Zo maak je de koekjes: Verwarm de oven voor op 120 °C. Voor een goede koekjesstructuur zorg je er eerst voor dat er zo min mogelijk vocht in de groenten zit. Schep de geraspte courgette en gesnipperde ui op een schone theedoek. Haal de punten van de theedoek naar elkaar toe, draai ze om elkaar heen en wring zoveel mogelijk vocht uit de courgette en ui. Doe de courgette en ui in een grote kom. Voeg bakmeel, kaas, munt, peterselie, nootmuskaat, broodkruim, ei en zout en peper toe. Hussel alles door elkaar en bewerk het tot een dik beslag.
Verhit dan in een grote koekenpan een laagje olijfolie op matig vuur. Laat twee eetlepels beslag in de hete olie glijden. Bak een paar koekjes tegelijk gaar in 2-3 minuten. De koekjes kun je warm houden in de oven. Serveer de koekjes heet, met de rucola, tzatziki en een paar partjes citroen.
3. Hartige muffins met courgette
Geen zin om ’s ochtends in de keuken te staan voor een goed ontbijt? Of zie je geen kans om uitgebreid te lunchen? Deze hartige muffins zijn makkelijk vooraf te maken en zowel koud als warm heerlijk op te peuzelen. Verwarm de oven voor op 175 graden. Kook in de tussentijd 120 gram quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Rasp twee volle handen jonge kaas. Vraag bij de slager om een dikke plak gekookte ham van een ons. Snijd die in dobbelsteentjes. Rasp 150 gram courgette. Snijd twee bosuitjes ultrafijn. Doe er eventueel nog een van je favoriete verse kruiden bij (oregano, basilicum en natuurlijk flink wat gemalen zwarte peper. Doe dit alles met twee eieren en twee eiwitten in een grote schaal en roer goed door elkaar. Vet de muffinvormpjes in en verdeel het beslag erover. Bak ze in vijftien tot twintig minuten af. Laat je niet verleiden om er meteen je tanden in te zetten, want je verbrandt geheid je tong!
Zoete muffins met courgette? Probeer deze ontbijtrecepten met groente. Tip: giet het bananenbroodmengsel met geraspte courgette in muffinvormpjes en je bent good to go!
4. Courgettefrietjes
Een gezondere variant van friet én extra groente binnenkrijgen? Check en check! Deze groentefrietjes bak je in de oven of airfryer waardoor er geen frituurvet aan te pas komt. Zo ga je te werk: snijd reepjes van de courgette (bepaal zelf de dikte van de frieten). Meng geraspte kaas met paneermeel en kruiden naar smaak in een kom. Zo bepaal je zelf de smaak van de groentefrietjes: denk bijvoorbeeld aan chilivlokken, gerookte paprikapoeder, kerriepoeder of Italiaanse kruiden. Klop een eitje los in een andere kom. Haal de courgettereepjes eerst door het eimengsel en vervolgens door het paneermengsel. Verspreid de reepjes op een bakplaat en bak ze in vijftien tot twintig minuten gaar op 200 graden Celsius in de oven of binnen een paar minuten in de airfryer.
5. Courgettequiche
Lekker als avondmaaltijd, bijgerecht bij de barbecue óf als lunch! Deze courgettequiche kan op elk moment van de dag. Voor de bodem kun je natuurlijk kiezen voor bladerdeeg. Maar besef je dat bladerdeegvellen veel roomboter bevatten. Niks mis mee voor een keertje, maar wil je gezonder kiezen dan kun je gaan voor filodeeg. Deze deegsoort is plantaardig en bevat minder onverzadigde vetten. Nóg beter? Maak de bodem zelf. Gebruik tweehonderd gram volkoren meel, een snuf zout, vier eetlepels olijfolie, een ei en ongeveer vijf eetlepels water als basis. Voeg eventueel kruiden toe naar keuze.
Dit heb je nodig voor de vulling van een grote springvorm: twee tot drie courgettes, een rode ui, 150 gram geitenkaas, vijf eieren, tweehonderd gram Griekse yoghurt. Schaaf de courgette in dunne plakken met een kaasschaaf. Snijd de ui in fijne stukjes en meng dit vervolgens met de Griekse yoghurt en de losgeklopte eieren. Giet dit mengsel op de bodem van de quiche en verdeel de courgetteplakken hier in spiraalvorm overheen. Om het effect van een roos te creeën begin je vanuit het midden. Besprenkel de courgettevulling met olijfolie en strooi hier naar smaak wat peper overheen. Bak de quiche in 40 tot 50 minuten goudbruin.
De beste tips om je maaltijden en baksels met courgette nóg smaakvoller te maken? Leer deze vijf geheimen over deze smaakkameleon.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.