Naast dat in eettentjes veel glutenvrije opties zijn, kun je ook uit steeds meer lactosevrije gerechten kiezen. Een uitkomst voor mensen met lactose-intolerantie. Maar hoe komt het dat je niet tegen melkproducten kunt? Zijn er verschillende vormen van lactose-intolerantie? En is het eigenlijk erfelijk? Wij vertellen je alles wat je moet weten.
Een tekort aan lactase is de oorzaak van een lactose-intolerantie
Lactose, ook wel melksuiker, is een suiker dat in melk en melkproducten voorkomt. Om lactose te verteren, hebben we een belangrijk enzym nodig: lactase. Dit wordt in de dunne darmwand aangemaakt. Wordt er geen of niet voldoende lactase aangemaakt? Dan komt lactose onverteerd in de dikke darm terecht. De bacteriën in de dikke darm gaan lactose dan vergisten, waardoor er klachten kunnen ontstaan. Lang niet iedereen heeft last van de verminderde opname van lactose. Het hangt ook af van de samenstelling van het voedsel en de bacteriën die in de darm leven.
Lactose komt voor in dierlijke melksoorten en moedermelk
Niet alleen in koemelk komt lactose voor, maar ook in alle andere dierlijke melksoorten. Denk aan schapenmelk, geitenmelk en paardenmelk. Voor producten waar deze melk in is verwerkt, zoals smeerkaas, chocolademelk en slagroom, geldt hetzelfde. Kazen die tenminste vier weken gerijpt zijn, bevatten minder dan 0,1% lactose. Je vindt lactose ook in sommige geneesmiddelen.
Er zijn verschillende vormen van lactose-intolerantie
Er zijn drie verschillende vormen van lactose-intolerantie. De meest voorkomende vorm ontstaat doordat het enzym lactase te weinig wordt geproduceerd. Meestal maken baby’s genoeg van dit enzym aan omdat ze lactose uit moedermelk goed kunnen verteren. Bij veel Afrikanen, Aziaten, Zuid-Amerikanen en Zuid-Europeanen neemt de productie van lactase na het derde levensjaar af. Dit heet primaire lactose-intolerantie. Secundaire lactose-intolerantie kant ontstaan als de darmwand beschadigd is, bijvoorbeeld door een darmontsteking of darminfectie. Het lukt de darmwand dan niet meer om voldoende lactase aan te maken. Dit kan tijdelijk zijn. De zeldzaamste vorm is congenitale (aangeboren) lactose-intolerantie, dit is erfelijk. Vanaf de geboorte maak je dan geen of heel weinig lactose aan.
Diarree is één van de symptomen van lactose-intolerantie
Winderigheid, een opgeblazen gevoel, diarree, buikpijn en krampen zijn de symptomen van lactose-intolerantie. Vaak ontstaan deze klachten snel na het eten van producten die lactase bevatten, zoals melk en yoghurt.