In de landen rond de Middellandse zee weten ze precies wat ze moeten eten om een leven lang fit, gezond en slank te blijven. Daarom serveren we je in het extra dikke zomernummer van Gezondnu vier recepten uit onze drie favoriete Mediterrane kookboeken. Voor een zomer, nee … leven lang genieten. Dit recept voor een fruitige sinaasappelsiroop komt uit het boek Nistisima van Georgina Hayden. Georgina haalde inspiratie voor deze recepten uit haar jeugd en de Grieksorthodoxe kalender.
Er heerst een eenvoud en kalmte in het klooster dat een gevoel van rust teweegbrengt zodra je door de poort stapt, deels vanwege de tuinen die de kerk en de oude relikwieën omringen. Naast de vele fruit- en notenbomen zijn er hectaren olijfboomgaarden en bijenkorven waar de nonnen honing uit halen. Er zijn veertig nonnen in Sint-Herakleidios en ze maken van alles, van traditionele glyko en ingelegde olijven, tot meer moderne pralinepasta’s en op cacao gebaseerde zoetigheden. Mijn favoriet was het zoete lepelhapje met amandel waar ze bekend om staan. Na een wandeling over het terrein kwam zuster Theofano met een plateau vol glazen en een kan gevuld met zelfgemaakte grapefruit-sinaasappelsiroop met de vruchten van hun eigen bomen. Op die warme, klamme dag was het puur genieten. Dit recept is geïnspireerd op het recept van de nonnen. Je hebt zes tot acht vruchten nodig, afhankelijk van hun formaat. Ik voeg ook altijd graag twee of drie citroenen toe, vooral als ik geen bergamot kan vinden.
Dit heb je nodig voor 2 liter siroop
- 750 g fijne kristalsuiker
- 750 ml versgeperst citrussap; een paar grapefruits en bergamot (o.a. Midden Oosterse supermarkt en online) of citroenen, aangevuld met versgeperst sinaasappelsap werkt goed
Zo maak je de siroop
Voeg de fijne kristalsuiker toe aan een grote pan en roer er 750 ml koud water door. Verwarm op middelhoog vuur en roer tot de suiker is opgelost. Zet het vuur hoog, breng aan de kook en zet het vuur iets lager, zodat het suikermengsel blijft borrelen zonder over te koken. Laat 8 minuten koken, tot er een suikersiroop ontstaat die nog niet verkleurd is. Schenk het citrussap door een zeef in de pan om eventuele pitjes op te vangen en roer door. Zet het vuur lager en laat 4 tot 5 minuten zachtjes koken. Ik breng mijn siroop niet graag aan de kook: ik verwarm hem net genoeg zodat alle ingrediënten zijn gemengd maar niet alle vitamines kapotgaan. Je krijgt echter wel een geconcentreerdere siroop als je hem laat pruttelen, wat niet slecht is. Schep eventueel schuim van het oppervlak en laat de siroop iets afkoelen. Steriliseer intussen glazen flessen en dopjes, want hierdoor blijft de siroop langer goed; ongeopend kun je hem maanden in de koelkast bewaren. Schenk de iets afgekoelde siroop door een trechter in de flessen, sluit af en laat volledig afkoelen. Bewaar in de koelkast en serveer met ijs en koud water (met of zonder koolzuur) voor een verfrissend drankje.
Nog meer Mediteraanse recepten proberen? In het juninummer van Gezondnu vind je een nog drie recepten vol smaak, kleur en goede voedingsstoffen.