Draag jij dagelijks inlegkruisjes? Of gebruik je elke menstruatie tampons of maandverband? Het is verstandig om te checken welke stoffen er in jouw menstruatieproducten zitten. Spoiler: niet alle inlegkruisjes en tampons zijn zo onschuldig als ze lijken.
Op de website Waar Zit Wat In van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wordt uitgelegd dat menstruatieproducten die in de Europese Unie te koop zijn veilig te gebruiken zijn. Wel melden ze dat er schadelijke stoffen in menstruatieproducten zitten, maar dat de hoeveelheid hiervan zo klein is dat er geen gezondheidseffecten aan gelinkt worden.
Wat zit er in maandverband?
Om het bloed goed op te nemen is maandverband opgebouwd uit verschillende lagen. Elke laag heeft een specifieke functie. Hieronder sommen we de lagen mét ingrediëntenlijsten voor je op.
- Toplaag: polypropyleen, polyester, polyethyleen, katoen en in sommige gevallen een olie of lotion.
- Tweede laag: deze laag geleidt het bloed naar de kern van het maandverband en bestaat uit polypropyleen, polyethyleen en polyester.
- De kern: de kern van het maandverband voorkomt dat je doorlekt, wel zo fijn. Het zogenoemde ‘fluff-pulp’ – oftewel cellulose vezels of katoen – vangt al het bloed op. Deze laag kan ook stoffen als super absorberende polymeren (SAP), emulgators, geurstoffen, kleurpigment of hydraterende stoffen bevatten.
- Onderste laag: siliconenpapier of een polyethyleen/polypropyleen laag, deze laag voorkomt dat het maandverband vocht doorlaat.
De geurstoffen en lotion in je maandverband kunnen irriterend zijn voor de huid. Vooral als je allergisch bent voor bepaalde geurstoffen. Je vagina gaat dan juist meer afscheiding produceren als gevolg van de irritatie. Vooral wanneer je dagelijks inlegkruisjes gebruikt kun je dit gaan merken. Volgens Waar Zit Wat In zijn de overige bovengenoemde stoffen veilig te gebruiken. Goed om te weten: polyethyleen en polyester zijn andere benamingen voor plastic. Bewuster omgaan met de consumptie van (micro)plastic? Probeer dan menstruatieondergoed of schaf een eenmalig een menstruatiecup aan. Ook kun je met dit stappenplan je eigen wasbare maandverband maken. De natuur is je dankbaar!
Dit zit er in je tampon
- De kern: de kern van je tampon bestaat uit viscose of katoen. Daarnaast kunnen er geurstoffen in de kern zitten om ongewenste geurtjes tegen te gaan.
- Toplaag: Om de kernlaag zit een laagje polyethyleen of polypropyleen.
- Touwtje: Ook het touwtje van de tampon is gemaakt van polyethyleen, polypropyleen, polyester, katoen of viscose.
Net als bij maandverband kunnen de geurstoffen uit een tampon zorgen voor een allergische reactie wanneer je hier gevoelig voor bent.
Wanneer is het dragen van een tampon gevaarlijk?
Tampondragers hebben het risico op het oplopen van het Toxic Shock Syndrome (TSS). Dit heeft echter niks met de stoffen in de tampon te maken. Wel met de bacterie Staphylococcus aureus. Deze bacterie komt van nature bij ongeveer vier procent van de vrouwen voor. Normaal gesproken merk je niks van de aanwezigheid van deze bacterie. TSS kan ontstaan wanneer je een tampon te lang draagt of wanneer je onvoldoende antistoffen maakt tegen het gif van deze bacterie. Hoe herken je het Toxic Shock Syndrome? Let op bij klachten als koorts, overgeven, diarree, rode huiduitslag, een geïrriteerde keel, duizeligheid of flauwvallen.
Meer Gezondnu? Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.