Iedereen kent diabetes type 1 en type 2, maar wist je dat er nog drie soorten diabetes zijn? Scandinavische onderzoekers doken in de medische gegevens van bijna 15.000 mensen met diabetes en ontdekten dat er mogelijk vijf typen zijn. Wat is het verschil tussen deze typen? En wat betekent deze ontdekking voor de behandeling van diabetes?
Onderzoekers van Lund University Diabetes Centre, Skåne University Hospital en The Institute for Molecular Medicine bekeken de medische gegevens van bijna 15.000 mensen met diabetes uit Zweden en Finland. Ze keken onder andere naar genetische kenmerken en de opbouw van het bloed. Hierdoor konden ze drie ernstige en twee mildere vormen van diabetes onderscheiden. Volgens de onderzoekers verandert deze ontdekking niet de diagnose of de terminologie hiervan, maar is het een manier om diabetes type 1 en type 2 verder te onderscheiden.
Dit zijn de 5 typen diabetes
De onderzoekers groeperen de typen in de volgende clusters:
- Cluster 1: een ernstige auto-immune vorm die lijkt op diabetes type 1. Mensen in deze cluster waren relatief jong toen ze de diagnose diabetes kregen en hebben geen overgewicht. Door een auto-immuunziekte wordt er door het lichaam geen insuline aangemaakt.
- Cluster 2: in deze groep zitten relatief jonge mensen met een tekort aan insuline (insuline deficiëntie). Deze mensen hebben ook geen overgewicht en wisten op jonge leeftijd al dat ze diabetes hadden, alleen is hun immuunsysteem niet de oorzaak van de ziekte. Kenmerkend voor deze groep: hoge bloedsuikergehaltes, slechte insuline-afscheiding, matige insulineresistentie en de grootste kans op oogschade van alle groepen.
- Cluster 3: mensen in deze groep hebben zwaar overgewicht, ernstige insulineresistentie en de meeste kans op nierschade.
- Cluster 4: in deze groep vallen mensen met obesitas die op jonge leeftijd een mildere vorm van diabetes hebben ontwikkeld en niet insulineresistent zijn.
- Cluster 5: een mildere vorm van diabetes die vooral onder senioren voorkomt.
Behandeling voor diabetes op maat?
Volgens de onderzoekers is de behandeling van diabetes type 2 op dit moment een ‘one-size-fits-all’-aanpak. De ontdekking van deze verschillende typen diabetes zorgt er hopelijk voor dat artsen anders medicatie gaan voorschrijven en dat de behandeling van diabetes meer op maat kan worden. Ook maakt het misschien duidelijk waarom sommige mensen met diabetes anders reageren op een behandeling of een groter risico hebben op complicaties. Om de oorzaak te achterhalen van de verschillende typen is nog meer onderzoek nodig.