Eten uit eigen tuin, dat klinkt als muziek in de oren. Maar zodra je in je tuin of op je balkon staat, borrelen de vragen op. Want hoe tover je je balkon of tuin om in een eetbaar paradijs? In een serie artikelen vragen we fervente moestuiniers het hemd van het lijf. Dit keer: tips om het beste uit je moestuin te halen.
Beginnen de planten te groeien? Plof dan niet in je tuinstoel. Er is werk aan de winkel! In deze maanden komt het aan op veel water geven, onkruid wieden en beestjes bestrijden.
Hoe onderhoud je de grond van de moestuin?
Vera Greutink: “Mulchen is de nummer één tip voor een onderhoudsarme moestuin, ofwel de grond afdekken met een laag organisch materiaal. Zo beperk je verdamping, waardoor water geven minder vaak nodig is, bescherm je de grond tegen weersinvloeden en komt er veel minder onkruid. Voor het mulchen kun je bijvoorbeeld stro, grasmaaisel, gft-compost, champost of cacaodoppen gebruiken – verschillende soorten mulch zijn geschikt voor verschillende gewassen.”
Jacqueline Stammeijer: “Daar ben ik het volledig mee eens. Ook paadjes van aangestampte aarde, zand, houtsnippers of schelpen passen bij dit principe. Dit voorkomt ook onkruid en laat regenwater door.”
Wanneer geef je water?
Madelon Oostwoud: “Water geven doe je alleen bij extreme droogte. Als je langere tijd weg bent, plaats dan een grote schaal met water of een paar emmers tussen de planten. Het verdampende water wordt ‘vanzelf’ door de planten geabsorbeerd. De natuurlijke voedingsstoffen in compost zouden voldoende moeten zijn, maar als je de bodem een oppepper wilt geven kun je biologische koemest, lavameel of plantengier (‘rottend’ plantenwater van brandnetel of zevenblad) toepassen. Kunstmest en eetbare planten vormen een ongezonde en dus ongelukkige combinatie.”
Jacqueline Stammeijer: “Als zaden nog moeten ontkiemen is het wel belangrijk om om de dag water te geven. In de open lucht kan je de regen in de gaten houden. Pas bij aanhoudende droogte ga je na een week sproeien. Bewateren aan de voet van de plant is het effectiefst, anders gaat er veel verloren door verdamping of ben je alleen de onkruiden aan het water geven.
Wat heeft de moestuin naast water nodig aan voeding?
Madelon Oostwoud: “Een gezonde grond herken je aan gezonde planten, waar geen of weinig slakken en luizen op afkomen. Voed je grond dus regelmatig met je eigengemaakte compost.”
Hoe voorkom je belagers en diertjes in de moestuin?
Madelon Oostwoud: “Houd het simpel en houd bij de plantenkeus rekening met de behoeften van de plant ( grondsoort, zonlicht, vocht). Dan gaat het meestal goed.”
Jacqueline Stammeijer: “In een ecologische tuin voorkom je gewoonweg niet alle belagers en diertjes. Sterke planten doorstaan deze beproevingen, andere gewassen hebben er sneller last van.”
Lees ook de andere artikelen van de moestuinreeks, over beginnen met een moestuin, moestuinieren op een balkon, het starten met zaaien en het belang van vogels in de moestuin.