In juli start hét mosselseizoen. En ja, deze kleine weekdieren verdienen volgens ons meer aandacht en lof. Niet alleen zijn mosselen lekker en gezond, maar ze hebben nog veel meer bijzondere eigenschappen die je waarschijnlijk nog niet wist. Wij delen vijf geheimen van de maffe wereld van de mossel.
1. Eet je mosselen, dan bespaar je CO2
Smul je van mosselen, dan maak je een CO2-slimme keuze. “Het zijn koudbloedige beesten die minder energie nodig hebben om warm te blijven”, vertelt food designer en trendwatcher Marielle Bordewijk in een artikel over voedselkeuzes die je kan maken op basis van CO2-uitstoot. Maak daarom eens een lekkere spaghetti bolognese met mosselengehakt in plaats van rundergehakt. Goed voor de aarde en ook nog eens superlekker!
2. Mosselen zijn energiebommen
Mosselen zijn ware energiebommetjes! Ze zitten boordevol vitamine B12, een essentiële voedingsstof die helpt bij het vrijmaken van energie uit voedsel. Dus als je je futloos voelt, kunnen mosselen je eigen persoonlijke brandstof zijn. Ze zijn als de duracellkonijnen van de zee – en geloof ons, je zult die extra energie zeker nodig hebben om al die mosselen uit hun schelpen te peuteren.
3. De Marie Kondo’s van de zee
Wist je dat mosselschelpen het geheime wapen zijn om de zee te redden? Mosselen spelen een cruciale rol in het ecosysteem door water te filteren en te zuiveren, blijkt uit een dossier van Wageningen University & Research. Ze kunnen maar liefst 20 liter water per dag zuiveren! Ze zijn als het ware de opruimers van de oceaan – als Marie Kondo, maar dan voor water. Bijzonder!
4. Mosselen zijn multitaskers
Deze kleine weekdieren blinken met recht uit in multitasking. Niet alleen filteren ze water, maar ze zijn ook meesters in het absorberen van voedingsstoffen uit hun omgeving. Hierdoor zijn ze een geweldige bron van mineralen, waaronder zink, ijzer en selenium. Deze mineralen spelen een essentiële rol bij het bevorderen van een gezond immuunsysteem, wat je weerstand tegen allerlei boze schurken zal versterken – zoals de verkoudheid.
5. Happy mussels, happy you!
Als je denkt dat alleen chocolade gelukkig maakt, dan heb je het mis! Mosselen bevatten een flinke dosis omega-3-vetzuren, die cruciaal zijn voor het bevorderen van een goede hersenfunctie en het versterken van je stemming. Dus als je ooit iemand een pot mosselen ziet eten met een brede glimlach op hun gezicht, weet dan dat ze niet gewoon lekker eten – ze veranderen hun humeur van chagrijnig in vrolijk, en dat allemaal dankzij de heldhaftige kleine mosselvrienden.
Dus de volgende keer dat je mosselen op het menu ziet staan, weet je dat je niet alleen je smaakpapillen verwent, maar ook je lichaam en de planeet een plezier doet. Smakelijk eten en laat die mosselen maar komen!
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.