Je kunt niet alleen een liedje in je hoofd hebben, wetenschappers kunnen het er ook (letterlijk) uithalen. Amerikaanse hersenonderzoekers zijn er namelijk in geslaagd om een herkenbare versie van Another Brick in the Wall van Pink Floyd te reconstrueren op basis van de hersenactiviteit van mensen die naar het nummer luisterden. Een doorbraak wat veel kan betekenen voor mensen die niet goed kunnen spreken.
Dit lijkt misschien een beetje op gedachten lezen, maar het opvangen van de geluidsgolven in het brein is nog niet zo makkelijk. De hersenactiviteit werd namelijk niet van buitenaf gemeten, maar via elektroden ín de hersenen. De groep luisteraars bestond uit 29 patiënten die om een hele andere reden elektroden in hun brein hadden gekregen: om de locatie van hun epileptische aanvallen te meten. Daardoor konden de onderzoekers van de Universiteit van Californië in kaart brengen wat er in hun brein omging.
Melodie in hersengolven
Tijdens het luisteren naar dit ‘complexe nummer’ werd de hersenactiviteit van de deelnemers vastgelegd, om daarna te kijken in hoeverre een computermodel de data weer in omgekeerde richting kon vertalen naar een herkenbaar liedje. Nooit eerder lukte het om muziek te reconstrueren op basis van hersengolven, tot nu, meldt NOS. De woorden ‘all in all it’s just a brick in the wall’ klinken alsof je onder water zit, maar het ritme is duidelijk te herkennen.
Beluister hieronder de reconstructie van Another Brick in the Wall:
Technische hulp bij patiënten
Het onderzoek is volgens hoofdonderzoeker Knight vooral zo bijzonder omdat muziek veel meer mogelijkheden biedt voor belangrijke hulpmiddelen in de toekomst. Uiteindelijk zou deze techniek bijvoorbeeld een belangrijke rol kunnen spelen bij betere spraakcomputers die patiënten kunnen helpen meer emoties te uiten.
Muziek als medicijn
Dat muziek een bijdrage kan leveren aan onze gezondheid werd al eerder duidelijk in dit artikel. Klinisch neuromusicoloog Artur Jaschke vindt zelfs dat we muziek vaker als ‘medicijn’ zouden moeten inzetten, bijvoorbeeld bij dementie of autisme. “Artsen en andere medici zouden zich meer bewust moeten zijn van de effecten van muziek op de kwaliteit van leven. Als je meer gebruikmaakt van muziek in het ziekenhuis, hoef je misschien minder kalmeringsmiddelen voor te schrijven. Ook kan muziek het herstel na een operatie bespoedigen.”
Op de afdeling neonatologie bij UMC Groningen wordt zelfs gebruik gemaakt van muziektherapie bij te vroeggeboren kinderen. ”We weten dat als een vader of moeder voor zo’n baby zingt, de hartslag omgaat gaat, er meer rust komt in het lichaam en de hersenen actiever worden. Het zou fantastisch zijn als we met muziek nog meer kunnen doen om dit kwetsbare leven te beschermen.”
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.